Adventskalender

I denne adventskalenderen er det Jesus vi venter på. Det er mange før oss som har ventet på ham. Sporene deres fører oss tilbake til verdens største adventskalender: Det gamle testamentet. Vi ser på tekstene bak noen av lukene der, og følger sporene derifra over til Det nye testamentet.

Bibelno Leseplan Adventsplan

Markeringen av advent går langt tilbake i kirkens historie. Allerede rundt år 1000 ble advent fastlagt som starten på kirkeåret. Dette skulle være en bots- og fastetid. Man ventet ikke bare på Jesu fødsel, men også på den gode maten som en skulle feire denne fødselen med. Derfor skulle matinntaket reduseres i adventstiden.

Advents- og julekalenderen er en skikk som oppsto i Tyskland tidlig på 1900-tallet. Kalenderen har gjennom tiden vært et speilbilde av levekår i befolkningen. Enkle bilder bak en luke har blitt erstattet med stadig større gaver. De enkle ventegavene ble små «profeter» for det som skulle komme julaften, den store dagen …

Protestene mot denne utviklingen har kommet for å bli, i form av alternative kalendere der en gir noe, eller gjør noe for andre i stedet for å få noe.

Denne adventskalenderen er en blanding av alt dette. Den som bruker den, får hver dag en gave fra Gud, i form av et avsnitt fra Bibelen. Og gaven kan med fordel deles med andre.