13. desember

I denne adventskalenderen er det Jesus vi venter på. Det er mange før oss som har ventet på ham. Sporene deres fører oss tilbake til verdens største adventskalender: Det gamle testamentet. Vi ser på tekstene bak noen av lukene der, og følger sporene derifra over til Det nye testamentet.

Bibelno Leseplan Adventsplan

Til ettertanke

Lys er en felles lengsel for alle som opplever mørketid og lange netter, enten det er rundt seg eller inni seg. 1700 år etter at led Lucia martyrdøden, gleder tusener av barn sine omgivelser med Lucia-tog og lys. Julebudskapet sier: Lyset er kommet! Nå går vi mot den store soloppgangen!

Lyset ditt kommer

Jesaja 60,1-3

Les i nettbibelen.

1Reis deg, bli lys! For lyset ditt kommer, Herrens herlighet går opp over deg. 2Se, mørke dekker jorden, skodde dekker folkene. Men over deg går Herren opp, hans herlighet viser seg over deg. 3Folkeslag skal gå mot ditt lys, konger gå mot din soloppgang.

Mer å lese

«Det skal bli lys!» var Guds første kommando da han skapte (1. Mosebok 1,2–3). Denne Jesaja-teksten er en fantastisk tekst om håp, knyttet til det Gud vil gjennomføre når tiden er inne. I utgangspunktet gjelder det håpet for Israel i deres krise i fangenskapet. Men frelseskongen Messias har adresse også til folkeslagene (jf. den andre sangen om Herrens tjener, Jesaja 49,6). Jesaja 60 er kalt et «misjonskapittel».

«Soloppgangen» som bilde på Jesus dukker opp i Sakarjas lovsang. Da var både døperen Johannes og Jesus «på vei» (Lukas 1,78).