15. desember

I denne adventskalenderen er det Jesus vi venter på. Det er mange før oss som har ventet på ham. Sporene deres fører oss tilbake til verdens største adventskalender: Det gamle testamentet. Vi ser på tekstene bak noen av lukene der, og følger sporene derifra over til Det nye testamentet.

Til ettertanke

Gud inviterer til en storslagen fest som overgår alle våre drømmer! Når denne festen omsider blir avholdt, finnes det ingen misunnelse eller urett mer i verden, og all skyld er strøket bort. – Alt dette på grunn av en tjener som heter Spire. Spire kom – og han skal komme igjen. Da begynner festen og gleden.

Jeg lar min tjener Spire komme

Sakarja 3,7–10

Les i nettbibelen.

7Så sier Herren over hærskarene: Går du på mine veier og tar deg av tjenesten for meg, skal du få styre mitt hus og vokte mine forgårder. Jeg gir deg adgang blant dem som står her. 8Så hør, Josva, øversteprest! Du og de andre prestene som sitter foran deg, er et varsel. For se, jeg lar min tjener Spire komme. 9Se, jeg risser en innskrift på den steinen jeg har lagt foran Josva, denne ene steinen med sju øyne, sier Herren over hærskarene. Jeg stryker ut dette landets skyld på en eneste dag. 10Den dagen, sier Herren over hærskarene, skal dere be hverandre inn under vinstokk og fikentre.

Mer å lese

Teksten er hentet fra et budskap til øverstepresten Josva. Han utfordres til troskap i tjenesten og blir et forbilde på den Spiren som skal komme (kongen i Davids slekt, Messias). Slik øverstepresten Josva skulle stå for Guds ansikt på vegne av folket, skal Messias være øverstepresten for frelsestiden. Ifølge tjenersangen i Jesaja 53 skal han ta bort vår skyld ved selv å rammes av Guds dom (Jesaja 53,4–6). Tjenersangens «… for at vi skulle ha fred» blir her vakkert skildret i vers 10.

Steinen som omtales i vers 9, er trolig en edelstein til bruk på Josvas embetsdrakt (2. Mosebok 35,9).