7. desember

I denne adventskalenderen er det Jesus vi venter på. Det er mange før oss som har ventet på ham. Sporene deres fører oss tilbake til verdens største adventskalender: Det gamle testamentet. Vi ser på tekstene bak noen av lukene der, og følger sporene derifra over til Det nye testamentet.

Bibelno Leseplan Adventsplan

Til ettertanke

Gamle trær kan hogges ned, men det kan fremdeles være liv i dem. Kvisten og skuddet som kommer fra denne trestubben, forteller at dette er et viktig tre. Egentlig er treet et bilde på en person som skal komme. Det han skal gjøre, har betydning for hele verden: Beltene hans skal være rettferd og troskap. Hvordan passer de beltene på Jesus?

En kvist skal skyte opp

Jesaja 11,1-5

Les i nettbibelen.

1En kvist skal skyte opp fra Isais stubbe, og et skudd skal spire fram fra hans røtter. 2Herrens ånd skal hvile over ham, en Ånd med visdom og forstand, en Ånd med råd og styrke, en Ånd som gir kunnskap og frykt for Herren. 3Han skal ha sin glede i frykten for Herren. Han skal ikke dømme etter det øynene ser, og ikke skifte rett etter det ørene hører. 4Han skal dømme fattige rettferdig, i rettferd skal han skifte rett for de hjelpeløse i landet. Han skal slå landet med sin munns ris og drepe de urettferdige med pusten fra sine lepper. 5Rettferd skal være beltet om livet og troskap beltet om hoftene hans.

Mer å lese

En kvist og et skudd kan i starten være ubetydelig, men så begynner det å vokse … Her profeterer Jesaja ikke bare om en rettferdig konge, men om «Den rettferdige kongen».

Skuddet som vokser opp, kalles i Det gamle testamentet også «Isais rotskudd» (Jesaja 11,10). Isai var far til David (Rut 4,22). Senere møter vi begrepet «rotskudd» i Jesaja 53,2. Uttrykket hentes opp av Paulus, som benytter «Isais rotskudd», og der ser vi at det sikter til Jesus (Romerne 15,12). Også i Johannes’ åpenbaring 5,5 og 22,16 står det om Jesus som «Davids rotskudd»: