Påske med Lukas

I denne leseplanen tar Jan Gossner og Karin Kristine Holt oss med på en reise gjennom påskefortellingen i Lukasevangeliet. Jan Gossner bidrar med refleksjoner over hendelsene i Lukas 22, 1-38, mens Kari Kristine Holt leder oss videre i kapittel 22-24. Sammen bidrar de med spørsmål og vendinger som hjelper oss å aktualisere tekstene i våre egne liv og relasjoner.

Banner som leser "Påske med Lukas" og "16 dager"

Hvorfor fortelles dette?

Hvor finner vi en slik åpenhet om menneskelig svakhet og egoisme som i Bibelen? Her er det en hellig handling som foregår, og disiplene begynner å krangle om hvem som er størst!

Historieskriving om berømte personer retusjerer ofte vekk slike ting, og religiøse skrifter er hevet over det menneskelige og jordiske. Men ikke her. Fordi Gud er Gud, kan mennesket være menneske slik det er, med egoisme og selvopptatthet på lur.

Jesus snur pyramiden og er som en tjener for disiplene. Han vil forvandle dem innenfra og gjøre dem til annerledes ledere som tjener. Tjeneste heter «diakoni» på gresk. Denne dimensjonen skal prege vårt liv og vår tjeneste. Slik sett er vi alle diakoner.

Selv om noen skal ha dette som særlig tjeneste i menigheten, skal tjenerholdningen prege alle troende, og det skal merkes på det vi gjør at hensikten er å bygge opp menigheten, ikke å presentere seg selv. Tenk på det neste gang du poster et innlegg på din Facebook-profil. Hvorfor forteller du dette?

Bibeltekst

–30

Les i nettbibelen.

24Nå ble det også en strid mellom dem om hvem som skulle regnes som den største. 25Da sa han til dem: «Kongene hersker over sine folk, og de som har makten, lar seg kalle velgjørere. 26Men slik er det ikke blant dere. Den største av dere skal være som den yngste, og lederen skal være som en tjener. 27For hvem er størst, den som er gjest ved bordet, eller den som er tjener? Er det ikke gjesten? Men jeg er som en tjener blant dere. 28Men det er dere som har blitt hos meg i prøvelsene mine. 29Og nå overdrar jeg riket til dere, slik som min Far har overdratt det til meg, 30for at dere skal spise og drikke ved mitt bord i mitt rike og sitte på troner som dommere over Israels tolv stammer.