Påske med Lukas

I denne leseplanen tar Jan Gossner og Karin Kristine Holt oss med på en reise gjennom påskefortellingen i Lukasevangeliet. Jan Gossner bidrar med refleksjoner over hendelsene i Lukas 22, 1-38, mens Kari Kristine Holt leder oss videre i kapittel 22-24. Sammen bidrar de med spørsmål og vendinger som hjelper oss å aktualisere tekstene i våre egne liv og relasjoner.

Banner som leser "Påske med Lukas" og "16 dager"

Ingen vei går utenom. Man hva om Jesus hadde ombestemt seg?

Jesu tjeneste på jorden nærmer seg klimaks. Hva tenker og føler mennesket Jesus som synker på kne der i Getsemane-hagen?

Hele livet har han visst at dette øyeblikket ville komme. Nå kjenner han dødsangsten så sterk at den slår ut i fysiske reaksjoner, se vers 44.

«Begeret» er en metafor for alle menneskers synd. Det er Gud selv som skal holde dom, og hans egen sønn skal dømmes – i alles sted. Sønnen ber til sin Far om å få slippe. Vennene svikter og sovner. Jesus må gjennomleve denne krisen alene. Hans himmelske Far tier også – men se i vers 43 hvordan Jesus fikk styrke til å be «Skje din vilje».

Guds bønnesvar er ikke alltid JA. Noen ganger tar han prøvelsen vekk, andre ganger gir han oss styrke til å tåle den.

Bibeltekst

–46

Les i nettbibelen.

39Så gikk han ut og tok veien mot Oljeberget som han pleide, og disiplene fulgte ham. 40Da han var kommet fram til stedet der, sa han til dem: «Be om at dere ikke må komme i fristelse!» 41Han slet seg fra dem så langt som et steinkast, falt på kne og ba: 42«Far, om du vil, så ta dette begeret fra meg! Men la ikke min vilje skje, men din!» 43*Da viste en engel fra himmelen seg for ham og styrket ham. 44Og han kom i dødsangst og ba enda mer inntrengende, så svetten falt som bloddråper ned på jorden.• 45Da han reiste seg fra bønnen og kom tilbake til disiplene, fant han dem sovende, overveldet av sorg. 46«Hvordan kan dere sove?» spurte han. «Reis dere og be om at dere ikke må komme i fristelse!»