Påske med Lukas

I denne leseplanen tar Jan Gossner og Karin Kristine Holt oss med på en reise gjennom påskefortellingen i Lukasevangeliet. Jan Gossner bidrar med refleksjoner over hendelsene i Lukas 22, 1-38, mens Kari Kristine Holt leder oss videre i kapittel 22-24. Sammen bidrar de med spørsmål og vendinger som hjelper oss å aktualisere tekstene i våre egne liv og relasjoner.

Banner som leser "Påske med Lukas" og "16 dager"

Ingenting av det som skjer, overrasker Jesus.

Det er bare få timer siden Jesus forutsa at Peter ville gi etter for presset og feige ut før hanegal (vers 34). Peter hadde gått høyt ut tidligere samme kveld og lovet Jesus troskap. Han skulle så visst ikke svikte.

Hvem kjenner seg ikke igjen i Peter, både i konfrontasjonen ved bålet og anger og fortvilelse i etterkant. Noen timer senere var det Jesus som måtte gå i døden for Peter, og det eneste fengsel Peter denne påsken havnet i, var den dårlige samvittighets fengsel. Peter sviktet totalt.

Jeg finner trøst i denne fortellingen: Jesus kjente Peter og hadde tilgitt ham allerede, men det skal gå enda en tid før Peter får gjort opp og får begynne på nytt. PÅ NYTT er løsenordet i evangeliet. Så lenge jeg lever her på jorden, blir jeg aldri fullkommen. Men jeg skal få komme på nytt, og jeg kan bli tilgitt på nytt og få begynne om og om igjen.

Bibeltekst

–62

Les i nettbibelen.

54De grep ham og førte ham til øversteprestens hus. Peter fulgte etter, langt bak. 55Midt inne på gårdsplassen var det tent et bål, og Peter slo seg ned blant dem som satt omkring det. 56En tjenestejente fikk se ham der han satt i lysskjæret. Hun stirret på ham og sa: «Denne mannen var også sammen med ham.» 57Men Peter nektet og sa: «Kvinne, jeg kjenner ham ikke!» 58Litt etter var det en annen som la merke til ham og sa: «Du er også en av dem.» «Nei, det er jeg ikke», svarte Peter. 59Men en times tid senere var det enda en som slo fast: «Jo visst var denne mannen også med ham! Han er jo galileer.» 60Men Peter svarte: «Menneske, jeg skjønner ikke hva du snakker om!» I det samme, før han hadde talt ut, gol hanen. 61Og Herren snudde seg og så på Peter. Da husket Peter det Herren hadde sagt til ham: «Før hanen galer i natt, skal du fornekte meg tre ganger.» 62Og han gikk ut og gråt bittert.