Telle dager – Dag 5

En stille stund. En andakt. Noen få minutter hver dag. Dette er hva Telle dager inviterer til. På sin særegne måte vever Jostein Ørum hverdagen inn i den daglige bibelteksten. Leseplanen tar oss gjennom fem av andaktene i boka.

Bibelno Leseplan Telle Dager 01

Hør andakten

Det vanskeligste er å få hodet gjennom

Døren til livet er trang, sa Jesus.

Benedikt av Nursia skrev for femten hundre år siden sin klosterregel. Den har vist seg slitesterk. De fleste andre vellykkede forsøk på å utforme en regel for et liv i kristent fellesskap bygger på denne. I forordet stiller Benedikt seg i den trange døren: «Bli ikke skremt, så du med en gang flykter fra troens vei, for den må være smal i begynnelsen. Men når vi i troen fortsetter på denne omvendelsens vei, vil hjertet utvide seg, og så løper vi fylt av den kjærlighets sødme som ikke kan uttrykkes i ord.» Døren er trang, men den smale veien vil utvide seg.

En gang har du opplevd dette på kroppen. En gang kjempet du deg gjennom en smal dør. Den var nesten for trang for deg. Bare nesten. Du nådde den andre siden. Kampen tok så hardt på deg at du har glemt den nå. Det er vanskelig å tro at det var plass til hele deg. Belastningen var så voldsom at jeg tror du skrek da du kom ut. Da, som så mange ganger senere, var det hodet som var vanskeligst å få gjennom. Du var ute i livet. I den trange livmoren du hadde vært i, trodde du at dette var hele virkeligheten, men da du kom ut i selve livet, så du at det var så mye, mye mer.

Du kjempet med alt du hadde, men det var ikke nok. Det vil aldri være nok. Du hadde ikke klart det på egen hånd. Uten at hun som fødte deg hadde presset på, ville du ikke klart det.

Døren til livet er trang, for trang for deg. Du kommer deg ikke gjennom ved å presse på selv. Uten at han som har formet deg og ville deg, fører deg gjennom, ville du ikke klart det. Og på den andre siden utvider livet seg.

Bibeltekst

Les i nettbibelen.

14Men trang er den porten og smal er den veien som fører til livet, og få er de som finner den.