Telle dager: I påska – Dag 3

Gå inn i påsken med en kort bibellesning og en andakt for hver dag i den stille uke og for selve påskehøytiden. Andaktene er hentet fra Jostein Ørums siste bok Telle dager. Med karakteristisk stil og nærlesing av kjente tekster åpner Ørum de kjente påsketekstene på nye måter.

Banner som leser "Telle dager i påska" og "9 dager"

Ikke en engangshendelse

Da Jesus kom ridende inn i Jerusalem på palmesøndag, var det ikke en engangshendelse. Nei, Jesus rir fremdeles fram gjennom verden. De greinene han en gang kom ridende på, er for lengst visne. Det er gammelt nytt. I dag er det våre greiner han kommer ridende på. Eller hva enn det er vi legger fram foran ham.

Og når folk synger akkurat det de synger, er det ikke tilfeldig: Hosianna, Davids sønn! Det var ingen hvemsomhelst som kom ridende, det var en etterkommer etter David, altså han som var lovet og ventet på i 1000 år. Jesus er han som skulle komme og rydde opp i rotet, fikse, lime det knuste, reise opp det falne, frigjøre. Når de synger denne sangen til Jesus, legger de samtidig alle verdens forventninger på skuldrene hans, Davids sønn.

Dette er ikke en engangshendelse med mindre vi lar den være det. Det skjer igjen og igjen.

Jesus rir på greinene våre. Han rir gjennom dalene våre og i drømmene om neste dag. Vi kan slippe det vi har hendene og be Jesus ri inn i dagene våre, i skyggene våre, i familiene våre, i sprekkene våre, i alt som er fint, og alt som er skummelt.

Hosianna! Ri inn i alt som er vårt.

Bibeltekst

Matteus 21,8-9

Les i nettbibelen.

8Mange i folkemengden bredte kappene sine ut over veien, andre skar greiner av trærne og strødde på veien. 9Og mengden som gikk foran, og de som fulgte etter, ropte: Hosianna, Davids sønn! Velsignet er han som kommer i Herrens navn! Hosianna i det høyeste!