Telle dager: I påska – Dag 8

Gå inn i påsken med en kort bibellesning og en andakt for hver dag i den stille uke og for selve påskehøytiden. Andaktene er hentet fra Jostein Ørums siste bok Telle dager. Med karakteristisk stil og nærlesing av kjente tekster åpner Ørum de kjente påsketekstene på nye måter.

Banner som leser "Telle dager i påska" og "9 dager"

Begge deler er sant

Et av høydepunktene for meg i enhver påske er å være i kirken når presten sier: «Kristus er oppstanden!» Menigheten svarer: «Ja, han er sannelig oppstanden!» Når jeg sier dette sammen med de andre, bygger vi sammen et håp som bærer oss enda et år. Vi roper det ut fra et sted midt i livet. I år er det jeg som strever, neste år er det kanskje du. Det er ikke engang sikkert at vi står stødig når vi sier det, men sammen reiser vi et håp, som en ryggrad i oss alle. Vi fornekter ikke at verden faller og faller igjen og igjen, men vi tror også at den hele tiden reiser seg.

Det finnes tvil og sprekker i alle liv. Alle menneskers historie inneholder hjørner av skygge. Ja, mørket finnes i alle liv, men lyset er sterkere, mye sterkere. Begge deler er sant.

En engel var den første som sa dette, ved en tom grav. Senere har mennesker tatt stafettpinnen videre, og vi sier fremdeles at graven er tom, «han er stått opp».

Verden vakler og vennskap visner, men Guds liv ligger i alt liv. Begge deler er sant. En kristen må alltid ha to tanker i hodet samtidig. Riker raser og redsler råder, men alt kan få reise seg til slutt. Begge deler er sant. Håpet halter og høsten herjer, men alt som har visnet, kan en dag blomstre igjen. Begge deler er sant, og det klinger i bakgrunnen når vi roper ut: Kristus er oppstanden!

Ja, han er sannelig oppstanden.

Bibeltekst

Les i nettbibelen.

6Men han sa til dem: «Vær ikke forferdet! Dere leter etter Jesus fra Nasaret, den korsfestede. Han er stått opp, han er ikke her. Se, der er stedet hvor de la ham!