Telle dager: I påska – Dag 9

Gå inn i påsken med en kort bibellesning og en andakt for hver dag i den stille uke og for selve påskehøytiden. Andaktene er hentet fra Jostein Ørums siste bok Telle dager. Med karakteristisk stil og nærlesing av kjente tekster åpner Ørum de kjente påsketekstene på nye måter.

Banner som leser "Telle dager i påska" og "9 dager"

Hvem du er

Hvem er Gud?

En kveld i en liten by elleve kilometer utenfor Jerusalem sitter tre menn. To av dem er triste og skjønner ingen ting, for de har mistet en venn og et håp. Den tredje er vennen de har mistet, men ikke kjenner igjen. Han er Jesus Kristus, korsfestet, død og oppstanden. De to mennene er triste, trøtte og sultne. De får følge på veien, men noe gjør at de ikke ser at det er Jesus selv som går ved siden av dem. Ved kveldsmatbordet skjer en reprise av det som skjedde tre kvelder tidligere: Han tok et brød, takket, brøt det og ga dem. Først da kjenner de ham igjen.

Her ligger det en hemmelighet ingen kan forklare til bunns. Først når han bryter brødet, ser vi hvem han er. Brødet fra himmelen brytes for verden. Vi vet ikke hvem Gud er, før vi tar imot brødet som er brutt og gitt til oss.

Han holder livet i sine egne hender, bryter det og gir det til oss. Slik er Gud.

Den kristne tro kretser omkring det enorme dreiepunktet: Noe må brytes i stykker for at det som er i stykker, skal bli helt.

Dette kan ikke vårt samfunn forstå. Vi er opptatt av skattefordeler og bensinpriser, lengre ferier og større båt, nyere bad og brunere hud, høyere lønn og lavere vekt.

Men det er slik det er: Jesus brytes i stykker. Derfor vet vi hvem han er.

Vi kan be et av versene fra påskeverket Gåten om korset:

Du dekker et bord midt i verden,
med brød og med nåde og vin.
Du sier du kom for å brytes
som brødet i hånden din.
Ved bordet er himmelen nær;
blant smuler og sår er Gud her.
I krybbe og fattigdom, svakhet og kors,
der ser jeg til sist hvem du er.

Bibeltekst

Lukas 24,28-31

Les i nettbibelen.

28De nærmet seg nå den landsbyen de skulle til, og han lot som han ville dra videre. 29Men de ba ham inntrengende: «Bli hos oss! Det lir mot kveld, og dagen heller.» Da gikk han med inn og ble hos dem. 30Og mens han satt til bords med dem, tok han brødet, ba takkebønnen, brøt det og ga dem. 31Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen. Men han ble usynlig for dem.

Kjøp boka

Jostein Ørum
Acme

Telle dager

365 andakter.
379,-