Dåpsperlen

Den store hvite perlen, dåpsperlen, er nærmest jeg-perlen. Den beskytter og gjør sterkere. Den minner oss om at Guds kjærlighet tilgir, tillater og er større enn jeg er. Guds kjærlighet forstår at vi trenger å bli født på nytt, igjen og igjen og igjen.

Hvit perle


Kan du se for deg den tunge opprydningen etter en strevsom økt, som ikke gav noe resultat? Den lange veien hjem fra en bortekamp dere tapte 4-0. Eller nedriggingen av en konsert der ingen kom, eller et loppemarked der ingen kjøpte noe, eller en fest der alle gikk hjem kl. åtte. Eller kanskje enda dypere: et forsøk på fellesskap i en menighet, eller i et vennskap eller kanskje i et ekteskap?

Du gav det beste du hadde – men det førte ikke til noe. Men midt i det bitre, så kan du føle deg litt voksen og klok. Du sier til deg selv: «Jeg har lært. Det der skal jeg aldri gjøre igjen.»

I en fortelling i Bibelen får vi møte en gjeng fiskere midt i det motløse strevet med å skylle garn etter en lang natt uten napp. De har ikke noe valg: de gjøre seg harde og bare få jobben gjort før de kan komme seg vekk og finne seg en seng. Hva som helst – bare ikke mer av dette.

Men så kommer det en irriterende stemme som på liksom-uskyldig vis sier at du skal prøve igjen. Mer av det samme. Hva skal man si til sånt?

Martin Lönnebo, biskopen som skapte Kristuskransen, skriver at dåpsperlen handler om overgivelse, «eller, ganske enkelt, symbolsk forstått, å bli barn igjen. Overgivelse er å legge bak seg det voksne med alle bitre minner og spente muskler, og begynne på nytt igjen i fullstendig tillit. Omvendelse er å overgi seg til Guds nåde, den ubegrensede.»

Bibellesning

Lukas 5,1–6

Les i nettbibelen.

1En gang sto Jesus ved Gennesaretsjøen, og folk trengte seg inn på ham for å høre Guds ord. 2Da fikk han se to båter som lå ved stranden. Fiskerne var gått ut av dem og holdt på å skylle garn. 3Jesus steg opp i en av båtene, den som tilhørte Simon, og ba ham legge litt ut fra land. Så satte han seg og underviste folkemengden fra båten. 4Da han var ferdig med å tale, sa han til Simon: «Legg ut på dypet og sett garn til fangst.» 5«Mester», svarte Simon, «vi har strevd hele natten og ikke fått noe. Men på ditt ord vil jeg sette garn.» 6Så gjorde de det, og fikk så mye fisk at garnet holdt på å revne.

Ettertanke

  • Er det noen punkter i livet ditt der du kan kjenne «bitre minner og spente muskler»?
  • Ser du glimt av at Jesus dukker opp der? I så fall, hva sier Jesus?

Praksis

En praksis det går an å teste ut i løpet av de neste dagene: Finn en aktivitet du likte å drive med en gang, men som du ikke har gjort på flere år. Se om det åpner seg en anledning til å teste det en gang til.