Kjærlighetsperlene

Det finnes ikke noe livstidslager for luft og kjærlighet. Bare en bevegelse av å gi og få.

To røde perler

Hvorfor er det to kjærlighetsperler?

For å begynne et annet sted: Hvor lenge kan du holde pusten? Trykk gjerne på pause og test.

Verdensrekorden i å holde pusten er over 24 og et halvt minutt! Det er jo sprøtt lenge – og samtidig en veldig kort del av et menneskeliv.

Det er mange ting et menneske trenger for å leve: mat, drikke, luft, kjærlighet. Og det hadde vært så digg å ha et livstidslager klart. Som en kamelpukkel som et bærbart lager å tære på.

Men det funker ikke sånn med luft. Der er det max 24 og et halvt minutt i pukkelen. Og det virker ikke som det funker med kjærlighet heller. Den eneste løsningen er å gi slipp, puste ut, og stole på at det er sjans å ta imot, puste inn. I det du prøver å holde fast enten det ene eller det andre, så mister du alt.

En historie i Bibelen kalles ofte «Jesus metter 5000». Men det er egentlig en litt misvisende tittel. For Jesus sier til de 12 disiplene sine: «Dere skal gi dem mat.» Og så tar Jesus noen brød og fisker, ber, gir til disiplene som igjen deler ut så alle blir mette.

Noen har prøvd å regne ut hvor mye brød som skal til for at mange tusen mennesker skal bli mette. Det krever en skokk med trucker som kjører paller på paller med brød. Når disiplene begynner å dele ut, så kan de umulig å ha nok mat til alle i hendene sine. De har bare nok til nestemann.

Hvorfor gikk de likevel i gang? Disiplene beskrives ganske lite flatterende i evangeliene. De er treige til å skjønne hva Jesus vil dem. Men samtidig virker det som her at de har en kamelpukkel med minner. De har sett noe hos Jesus før. De har fått ta imot noe fra ham. Så nå tar de sjansen på at de har noe å gi videre.

Bibellesning

Matteus 14,15-21

Les i nettbibelen.

15Men da det ble kveld, kom disiplene til ham og sa: «Stedet er øde, og det er alt blitt sent. Send folket fra deg, så de kan dra til landsbyene og kjøpe seg mat.» 16«De trenger ikke gå herfra», sa Jesus; «dere skal gi dem mat!» 17«Men vi har bare fem brød og to fisker her», svarte de. 18Da sa han: «Bring det hit til meg!» 19Så ba han folket sette seg ned i gresset, og han tok de fem brødene og de to fiskene, løftet blikket mot himmelen og ba takkebønnen. Deretter brøt han brødene og ga dem til disiplene, og disiplene delte ut til folket. 20Og alle spiste og ble mette. Etterpå samlet de opp stykkene som var til overs, tolv kurver fulle. 21De som hadde spist, var omkring fem tusen menn, utenom kvinner og barn.