Stor bibelmangel i Venezuela
Gi sammenEn Bibel koster 49 kroner
Gå til forsiden

Andre Krønikebok

9

Dronningen av Saba gjester Salomo

1 Da dronningen av Saba fikk høre om Salomo, kom hun for å prøve ham med gåter. Hun kom til Jerusalem med et stort følge, og med kameler som bar krydder, gull i mengde og edelstener. Da hun trådte fram for Salomo, talte hun med ham om alt det som lå henne på hjertet. 2 Og Salomo gav henne svar på alt hun spurte om. Det fantes ikke den ting som var skjult for kongen, så han ikke kunne gi henne svar. 3 Nå fikk dronningen av Saba se hvor vis Salomo var. Hun så også huset han hadde bygd, 4 rettene på hans bord, hoffmennene der de satt, tjenerne som vartet opp, og deres klær, munnskjenkene og deres klesdrakt, og trappen som førte opp til Herrens hus. Hun ble rent fra seg av undring 5 og sa til kongen: «Så var det da sant det jeg hørte hjemme i mitt land om deg og din visdom! 6 Jeg trodde ikke det de fortalte, før jeg kom hit og fikk se det med egne øyne. Men nå ser jeg at de ikke har fortalt meg halvparten om din store visdom. Du overgår alt det jeg har hørt om deg. 7 Lykkelige er dine menn, og lykkelige er disse tjenerne dine, som alltid får stå hos deg og lytte til din visdom! 8 Lovet være Herren din Gud, som hadde slik godvilje for deg at han satte deg på sin trone som konge for Herren din Gud. Fordi din Gud har Israel kjær og vil holde folket oppe til evig tid, har han satt deg til konge over dem, for at du skal fremme rett og rettferd.»

9 Så gav hun kongen ett hundre og tjue talenter gull og en stor mengde krydder og edelstener. Det har aldri vært så mye krydder i landet som det dronningen av Saba gav kong Salomo.

10 Hirams og Salomos menn som hentet gull fra Ofir, hadde også med seg sandeltre og edelstener derfra. 11 Av sandeltreet fikk kongen laget trapper til templet og slottet, og lyrer og harper til sangerne. Noe lignende hadde aldri før vært å se i Juda.

12 Kong Salomo gav dronningen av Saba alt det hun hadde lyst på, og alt hun bad om, foruten gaver til gjengjeld for det hun hadde hatt med til kongen. Så brøt hun opp og drog hjem til sitt land sammen med tjenerne sine.

Salomos rikdom

13 Det gullet som Salomo fikk inn på ett år, veide 666 talenter. 14 Dertil kom avgiftene fra kjøpmenn og handelsmenn som innførte varer. Også alle araberkongene og stattholderne i landet kom med gull og sølv til Salomo.

15 Kong Salomo fikk laget to hundre store skjold av hamret gull; til hvert skjold gikk det med seks hundre sekel gull. 16 Han fikk også laget tre hundre små skjold av hamret gull; til hvert av dem gikk det med tre hundre sekel gull. Alle disse skjoldene satte kongen i Libanon-skoghuset.

17 Kongen fikk også laget en stor tronstol av elfenben og kledde den med rent gull. 18 Tronstolen hadde seks trinn og en fotskammel av gull som var festet til den. På begge sider av setet var det armlener, og ved siden av lenene stod det to løver. 19 På de seks trinnene stod det tolv løver, seks på hver side. Maken til tronstol har aldri vært laget i noe annet kongerike.

20 Alle drikkekarene til kong Salomo var av gull, og alle redskapene i Libanon-skoghuset var av fint gull. Sølv ble ikke regnet for noe i Salomos dager. 21 For kongen hadde skip som gikk til Tarsis med noen av Hirams menn. En gang hvert tredje år kom Tarsis-skipene hjem, lastet med gull og sølv og elfenben, apekatter og påfugler.

22 Kong Salomo var rikere og visere enn alle andre konger på jorden. 23 Fra alle verdens kanter kom det konger for å besøke Salomo og lytte til den visdommen som Gud hadde lagt ned i hans hjerte. 24 Hvert år kom de med gaver til ham, gjenstander av sølv og gull, klær, våpen, krydder, hester og muldyr.

25 Salomo hadde fire tusen stallrom for hester og stridsvogner og tolv tusen hestfolk. Noen av dem plasserte han i vognbyene og noen hos seg selv i Jerusalem. 26 Han rådde over alle kongene fra Eufrat til Filisterlandet og helt til grensen mot Egypt.

27 Kongen gjorde sølv like vanlig i Jerusalem som stein, og sedertre like vanlig som morbærtrær i Sjefela. 28 De hentet hester til Salomo fra Egypt og fra alle andre land.

29 Det som ellers er å fortelle om Salomo fra først til sist, er skrevet opp i profeten Natans bok, i profetiene av Akia fra Sjilo og i seeren Iddos syner om Jeroboam, sønn av Nebat. 30 Salomo regjerte i Jerusalem i førti år som konge over hele Israel. 31 Så gikk Salomo til hvile hos sine fedre. Han ble gravlagt i sin far Davids by, og hans sønn Rehabeam ble konge etter ham.

Les vår personvernserklæring
Skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles Privacy Policy og Terms of Service gjelder.