Ukraina flaggRedder Bibelen liv i Ukraina?
Finn ut mer
Gå til forsiden

Andre Mosebok

25

Gaver til helligdommen

1  Herren sa til Moses: 2 Si til israelittene at de skal komme med en offergave til meg. Dere skal ta imot gaven fra hver den som gir av et villig hjerte. 3 Dette er gavene som dere skal ta imot fra dem: gull, sølv og bronse, 4 purpurblått, purpurrødt og karmosinrødt stoff, tøy av fint lin og geitehår, 5 rødfargede værskinn, andre fingarvede skinn og akasietre, 6 olje til lampene, krydret balsam til salvingsoljen og til den velluktende røkelsen, 7 onyks-stein og andre steiner til å sette på efod-drakten og bryststykket. 8 La dem reise en helligdom for meg, så vil jeg bo midt iblant dem. 9 Denne boligen og alt det som hører til i den, skal dere lage nøyaktig etter den modellen jeg viser deg.

Paktkisten

10 Dere skal lage en kiste av akasietre, to og en halv alen lang, en og en halv alen bred og en og en halv alen høy. 11 Du skal kle den med rent gull både innvendig og utvendig og lage en gullkant rundt den. 12 Du skal støpe fire gullringer og feste dem til de fire hjørnene, to ringer på den ene siden og to ringer på den andre siden. 13 Du skal lage bærestenger av akasietre og kle dem med gull, 14 og stikke stengene inn i ringene på begge sider så dere kan bære kisten med dem. 15 Stengene skal alltid være i ringene på kisten; de må aldri tas ut. 16 I kisten skal du legge vitnesbyrdet som jeg skal gi deg.

17 Du skal lage et soningslokk av rent gull, to og en halv alen langt og en og en halv alen bredt. 18 På hver side av soningslokket skal du lage to kjeruber av hamret gull, 19 en kjerub på den ene siden og en kjerub på den andre siden. Dere skal lage dem slik at de går i ett med soningslokket i begge ender. 20 Kjerubene skal løfte vingene og bre dem ut slik at de dekker soningslokket. Kjerubene skal være vendt mot hverandre, med ansiktet mot soningslokket. 21 Så skal du legge soningslokket på kisten, og i kisten skal du legge vitnesbyrdet som jeg skal gi deg. 22 Der vil jeg møte deg. Alt det jeg pålegger deg å si til israelittene, vil jeg si deg fra soningslokket mellom de to kjerubene som er over kisten med vitnesbyrdet.

Bordet med skuebrødene

23 Du skal lage et bord av akasietre, to alen langt, en alen bredt og en og en halv alen høyt. 24 Du skal kle det med rent gull og lage en gullkant rundt det. 25 Så skal du lage en list til bordet. Den skal være en håndsbredd tykk og gå helt rundt. Omkring listen skal du lage en gullkant. 26 Du skal lage fire gullringer til bordet og sette ringene på de fire hjørnene ved de fire føttene. 27 Ringene skal være inntil listen. De skal være holdere for stengene som er til å bære bordet med. 28 Stengene skal du lage av akasietre og kle med gull. Med dem skal bordet bæres. 29 Til bordet skal du lage fat og skåler, kanner og boller til drikkofferet. Av rent gull skal du lage dem. 30 Se til at det alltid ligger skuebrød på bordet for mitt ansikt!

Lysestaken

31 Du skal lage en lysestake av rent gull. Lysestaken med fot og stamme og skålene med knopper og blomster skal hamres ut av ett stykke. 32 Seks armer skal gå ut fra lysestaken, tre på den ene siden og tre på den andre siden. 33 På den første armen skal det være tre skåler formet som en mandelblomst, hver med knopp og blomst, på den neste armen tre skåler formet som en mandelblomst, hver med knopp og blomst. Slik skal det være på alle de seks armene som går ut fra lysestaken. 34 På selve staken skal det være fire mandelformede skåler med knopper og blomster. 35 Det skal være en knopp under det første armparet, en under det andre og en under det tredje, det vil si under alle de seks armene som går ut fra lysestaken. 36 Knoppene og armene skal gå i ett med staken. Det hele skal hamres ut av ett stykke rent gull. 37 Du skal lage sju lamper til lysestaken. Du skal sette dem opp slik at de kaster lys rett foran staken. 38 Tengene og askeskuffene som hører til, skal være av rent gull. 39 Lysestaken og alt utstyret til den skal lages av en talent rent gull. 40 Se til at du gjør arbeidet etter den modellen som ble vist deg på fjellet!

Les vår personvernserklæring
Skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles Privacy Policy og Terms of Service gjelder.