Den vanskelige veien hjem

Som følge av de siste årenes krigføring og konflikter har halvparten av de kristne forlatt Syria. De som er tilbake, utgjør bare fem prosent av befolkningen. Og for flyktningene er det fortsatt nesten umulig å vende hjem.

20190412 125330
Melo, ansatt i Bibelselskapet i Syria, utenfor sin barndoms kirke.

Av Bernt G. Olsen, bibelmisjonsleder

Syria har vært landet i Midtøsten hvor kristne ofte har søkt beskyttelse fra krig og forfølgelser i nabolandene. Bare fra Irak var det over en halv million kristne flyktninger som hadde søkt tilflukt før krigen startet i Syria i 2011.

Bibelselskapet holdt åpent

Men de siste årenes krigføring har snudd opp ned på det meste. Halvparten av de kristne har forlatt landet. På underlig vis har Bibelselskapet opprettholdt sin drift gjennom hele krigen. Selv i Aleppo by var kontoret og bibelbutikken bare stengt et par dager gjennom hele krigen. Og det var med stor fare for seg selv at Bibelselskapets ansatte tok seg gjennom gater hvor det kunne være snikskyttere. Men, sa George mange ganger, det var like farlig å være hjemme. Vi kunne likefullt bli rammet av en bombe der.

Krigen er ennå ikke over, men situasjonen er svært mye lettere enn den var da krigen var på sitt verste for fire-fem år siden. Nå ser Bibelselskapets stab framover mot et nytt Syria og en ny fremtid. Men det går så langsomt.

Ikke plass for å vende hjem

Hele den vestlige verden boikotter regimet i Syria, og derfor våger ikke flyktningene å vende hjem igjen. De som har forlatt landet blir hvor de er. De mange som er internt fordrevet har ofte ikke noe hus å vende tilbake til. Nå bor de i hus som har tilhørt dem som er reist fra landet. Det er rett og slett ikke plass for flyktningene å komme tilbake selv om de skulle ønske det

For et drøyt år siden reiste jeg fra Beirut i Libanon, til Aleppo i Syria. Via byene Damaskus og Homs. Krigen ble vi minnet om overalt. De uendelige militærkontrollene, utbrente kjøretøy og ikke minst uendelige rekker med ødelagte hus. En ting er å se det på film. Å se det med egne øyne noe annet.

Bokhandelen i Aleppo

Å endelig komme fram til bokhandelen i Aleppo for første gang på åtte år og en fryktelig krig imellom, var følelsesmessig svært sterkt.

Og her ble jeg minnet på hvordan kristne har kommet inn dørene gjennom hele krigen for å få den boken som ga dem kraft til å holde ut i prøvelsene, hvordan de i samarbeid med kirkene fikk hele ungdomskull innom for å hente nytestamentene sine. Og så høre vitnesbyrdene om alle dem som ikke har en kristen bakgrunn, som også gjerne ville ha et nytestamente eller en bibel på leting etter sannheten.

Bibelselskapet sikrer en kristen framtid

Å deretter komme til et kloster hvor flere hundre barn og ungdom ventet på å slippe inn, var et høydepunkt. Det er slik de kristne sørger for at troen føres videre fra en generasjon til den neste. Og i denne sammenhengen står Bibelselskapet helt sentralt. Vi skaffer materiell til opplæring av de unge og vi utdanner nye søndagsskolelærere til å undervise i de lokale kirkene – ikke bare barn, men også voksne. Det er så mange som har reist, så nye må til.

Traumebehandling

I ruinene i Aleppo bor det tusenvis av barn som aldri har opplevd annet enn krig. Mange av dem er dypt traumatisert. Sammen med kirkene gir vi dem hjelp til å bli kvitt sårene krigen har satt på sinnet. I tillegg så gir vi dem identitet fordi de aldri er blitt registrert født.

Dette er litt av det Bibelselskapet gjør i Syria. Men fremfor alt var vi der før krigen, gjennom krigen og vi skal være der etter krigen for å bygge opp igjen det som er ødelagt – ikke minst alle de dype skadene som er påført sjel og sinn. Oppgaven er nesten ufattelig.

Vi har lovet å gå sammen med dem. La oss i det minste gi dem litt av det de trenger.

Vil du gi en gave? VIPPS #94418, skriv "Syria", navn og adresse i meldingsfeltet.