Et kors for evig

Mange egyptiske kristne har et tatovert kors, vanligvis på håndleddet. På denne måten uttrykker de sin dype tilknytning til kirken og til den lange kristne tradisjonen i hjemlandet sitt.

Barn viser fram sine kors-tatoveringer på håndleddene

Svetten renner nedover ryggen mens vi beveger oss gjennom Kairo-bydelen Mokattam og en vidunderlig kjølig kirke som er hugget inn i fjellet. Området kalles fortsatt «søppelplukkernes landsby», eller «søppelbyen». I dag er det en fjellkirke her, som med sine praktfulle kunstverk hugget inn i veggene, tiltrekker seg mange turister.

Kloster-katedralen St. Simon er hugget inn som amfiteater i fjellet.

Midtøstens største kirke

Etter hvert som antallet troende i Mokattam vokste, ble det tydelig at innbyggerne trengte et gudshus.

I 1974 kom en arbeider til å slippe en stein på bakken. Steinen falt ned i en naturlig hule, og det oppfattet de kristne som et budskap fra Gud om hvor kirken skulle ligge.

I hulen lå det tusen år gammel stein- og fyllmasse. Faraoene hadde hentet stein herfra for å bygge pyramidene.

I dag er grottekirken bare én av flere store kirker i søppelbyen, men kirken i fjellet er likevel Midtøstens største, med 20 000 sitteplasser.

Tatovøren

Ved siden av kirken står en liten bod. Et skilt viser at tatovøren er til stede. Girgis Gabrien Girgis har funnet sin livsoppgave her: Han tatoverer kors på håndleddene til koptiske kristne. Historien om kors-tatoveringer går tilbake til kristendommens tidlige dager. Da muslimene erobret Egypt på 600-tallet, ble korset et kjennetegn på dem som nektet å forlate kristendommen. De som hadde et kors, måtte derfor betale en religiøs skatt.

Kristnes stilling i Egypt har gjennomgått mange faser i løpet av århundrene. Korset de bærer på håndleddet, forteller deres historie.

«Korset symboliserer Kristi kraft. Samtidig snakker det også om smerte, lidelse og blod. Gjennom våre tatoveringer bærer vi videre historien og tradisjonen til de kristne i Egypt», sier Girgis.

«Troen er ikke en individuell sak. Den binder hele kirkefamilien sammen – både i nåtiden og gjennom århundrene. Jeg liker denne tanken om å være rotfestet i et slikt fellesskap. «Jeg vil også ha ett», sier jeg og rekker håndleddet til tatovøren Girgis.»

Hanna Hokkanen, Det finske bibelselskap -
Hanna Hokkanen er innsamlingsansvarlig i Det finske bibelselskap

Rotfestet kristendom

Hvis jeg skulle beskrive egyptisk kristendom med ett ord, ville jeg kalle den «rotfestet». Representanter for den kristne minoriteten i Egypt bærer korsene sine med stolthet, også tatovert på huden. Det er en sentral del av identiteten deres.

Under reisen min har jeg sett tradisjonelle koptiske kors på håndleddene til dusinvis av kristne – også barn. Kirken er for dem et andre hjem, en familie der man deler glede og sorg.

Troen er ikke en individuell sak. Den binder hele kirkefamilien sammen – både i nåtiden og gjennom århundrene.

Jeg liker denne tanken om å være rotfestet i et slikt fellesskap. «Jeg vil også ha ett», sier jeg og rekker håndleddet til Girgis...


Hjelp oss å legge Bibelen i hendene på egyptere som ber om Guds ord.

Bibelbehov

Svært mange som kommer til kirkene i Mokattam, eller «søppelbyen», har ingen bibel. Det gjelder ikke bare de kristne, men også alle muslimene som kommer – og som er nysgjerrige på evangeliet.

Med hjelp fra Bibelselskapet, og internasjonale bibelvenner, får vi nå muligheten til å legge Bibelen i egypternes hender.

Foto: Det britiske bibelselskapet (BFBS)

Nyheter