Kvinne, hvorfor gråter du?

Nylig mottok jeg et postkort. Det er malt av en kristen kvinne som for ikke lenge siden hadde mistet sin ektemannen i krigen.

Håndmalt kort som viser Jesus og en kvinne ved graven, jorden under dem er rød - over er himmelen hvit.
Inne i kortet er det skrevet to vers fra Evangeliet etter Johannes: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør.» (Joh 11,25) og «Hvorfor gråter du, kvinne?» (Joh 20,15).

Anatoliy Raychenets er assisterende generalsekretær i Det ukrainske bibelselskapet. I dette brevet forteller han om et håndmalt postkort han nylig mottok fra en av de tusenvis av sørgende enkene i det krigsherjede Ukraina.

Motivet på kortet forestiller en ukrainsk enke som sitter ved graven og gråter idet Jesus kommer for å trøste, hjelpe og være nær henne.

Rundt graven skulle jorden egentlig vært sort, den fruktbare chernozem-jorden, som Ukraina er så kjent for. Men jorden er ikke sort, den er rødbrun – farget av blodet til alle de drepte og sårede i den meningsløse krigen.

Hver eneste dag mister mennesker livet. I går og i natt fikk vi igjen nyheter fra flere byer – Kharkiv, Dnipro, Kramatorsk – som hadde blitt truffet av raketter. Mange sivile var blitt drept, og enda flere er skadet, både sivile og militære. Blant de som ble drept i Kramatorsk i natt, var det flere barn.

Mennesker søker etter Bibelen

Svært mange mennesker i Ukraina er nå åpne for å motta Guds ord, de søker til kirkene og de søker etter Bibelen. Prester og pastorer forteller om nye mennesker som kommer til dem, mange er internt fordrevne fra øst og sørøst i landet, og fra krigssonen i sør. I tillegg finner flere lokale mennesker fram til en kirke for første gang.

Det er grunnen til at vi trenger flere bibler – mange flere. Bibelselskapet gjør alt vi kan, alle våre kontorer arbeider nå med bibeldistribusjon, men hele tiden får vi høre at det trengs flere bibler. Derfor er vi takknemlige for at bibelvenner i Norge og andre land står sammen med oss, og at vi fortsatt har bibler å dele ut.

«Jeg er oppstandelsen og livet»

Inne i kortet som kvinnen har tegnet finner vi noen ord fra Bibelen: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør.» (Johannes 11,25) og «Hvorfor gråter du, kvinne?» (Johannes 20,15).

Den kristne kvinnen fra Kyiv hadde selv opplevd å være i samme situasjon som kvinnen ved graven i Johannesevangeliet.

På denne måten bringer Bibelen Guds levende ord til mennesker i nød. Derfor besøker vi også sykehus, og vi besøker frontlinjene og krigssonen – hvor sivilbefolkningen fremdeles bor, eller i hvert fall overlever. Overalt blir Bibelen verdsatt.


Anatoliy Raychenets

«Vi trenger flere bibler, og vi trenger hjelp og støtte til traumearbeidet. Teamene våre gjør en livsviktig jobb, men de arbeider nå både dag og natt.»

Anatoliy Raychenets -

Traumearbeidet

I løpet av de siste 15 månedene har vi delt ut nesten 700 000 bibler. Men fortsatt er det mye arbeid som gjenstår. Særlig gjelder det traumebehandlings-arbeidet som drives gjennom Bibelselskapet.

Tusenvis av mennesker har fått hjelp av dette programmet. I løpet av sommeren ble det arrangert flere leirer for traumatiserte barn, mange av dem har mistet én eller begge foreldre i krigen.

Vi trenger flere bibler, og vi trenger hjelp og støtte til traumearbeidet. Teamene som arbeider med traumebehandling gjør en livsviktig jobb, men de arbeider nesten dag og natt.

Samtidig ser vi Guds hånd lede våre liv og vår tjeneste. Vi har vært vitne til så mange mirakler. De er også svar på deres bønner om å beskytte oss.

Ved hjelp av Guds ord, og med deres gaver og forbønn, kan vi fortsatt gjøre mye for å bringe Guds kjærlighet til mennesker som trenger å møte Kristus. Som kvinnen fra Kyiv, da hun merket at Jesus stod hos henne, ved mannens grav, og sa til henne: «Hvorfor gråter du, kvinne?»


Be for Ukraina

  • Be for tusenvis av mennesker i Ukraina som sørger etter tapet av sine kjære, og for alle som opplever traumer på grunn av krigen.
  • Be for Bibelselskapet og arbeidet som drives, både med distribusjon av bibler og traumebehandling.
  • Løft fram, og be om Guds beskyttelse over alle som arbeider i frontlinjene og krigssonene.