Oioioi! Står dette i Bibelen?

Ny podkast for ungdom fra Bibelselskapet. Hvordan passer de kjente, underlige og fine bibelhistoriene inn i dagens kultur og samfunn? Og hva kan de bibelske urhistoriene si til unge i Norge i dag?

Bilde av Thomas Neteland og Johanne Bruun i studio

I den helt nye podkasten «Oioioi!» dykker Thomas Neteland (30) og Johanne Bruun (29) ned i bibeltekstene på en ny måte – ja, som om de nettopp skulle sett historiene som en film eller TV-serie. Hvem burde spilt Adam og Eva, og sier Bibelen at jorda er 6000 år gammel? Thomas og Johanne er ikke teologer eller bibelforskere, men de er ivrige lesere som klarer å smitte med sitt bibelelskende engasjement. 

«Oi-eblikk»

Bibelen er full av Oi-øyeblikk – eller «oi-eblikk» som Neteland kaller dem. I hver episode får én enkelt historie full oppmerksomhet slik at man nettopp kan stoppe opp og reflektere rundt disse «oi-eblikkene». I tillegg blir bibelhistoriens rollegalleri blir castet med skuespillere, og Neteland og Bruun leter etter spor av Jesus helt fra 1. Mosebok. 

I podkastserien, som produseres av Bibelselskapet, er det stor takhøyde for å la både tankene og munnen løpe fritt. Men begge programlederne er tydelig fra start at podkasten ikke på noen som helst måte er en fasit på hvordan man skal tolke Bibelen, men derimot viser den hvordan tolkning skapes når den møter leserens samtid. 

Språknerd som moderator

Fantasien løper løpsk i denne podkasten, og det dukker opp minst like mange spørsmål som refleksjoner. For å samle trådene, og rydde i podkast-parets villeste tolkninger, kommer Bibelselskapets bibeloversetter-sjef og lingvist Julian Lysvik mot slutten av hver episode. Som den bibel- og språknerden han er åpner han ulike tolkninger av hebraiske ord, som gjør bibelteksten enda mer spennende og fargerik. 

- Vi er svært stolte og glade over å få jobbe med Thomas og Johanne på podkasten. Da de kom til oss med idéen for et par år siden tente vi umiddelbart på konseptet. Kombinasjonen av deres erfaring med ungdom og bibel, og Bibelselskapets kompetanse på oversettelse og bibelbruk, har resultert i gull, sier Dan Aksel Jacobsen, produsent og innholdsredaktør i Bibelselskapet. 

Bilde av Johanne og Thomas Bruun i studio

For unge voksne

Målgruppen er unge voksne på vei ut av hjemmet og over i studentlivet, men podkasten «Oioioi!» skal ikke bare være en lytteropplevelse den éne. Konseptet er laget for å bli det leirbålet ungdommer kan samles rundt for samtale, latter, fantasi og kunnskap med Bibelen i sentrum. Flere kristne organisasjoner har kommet med sine tilbakemeldinger etter pilotepisoden høsten 2023, og flere ønsker å ta «Oioioi» i bruk med sine ungdommer.  

Samtidig som det ukentlig slippes nye episoder, så utvikles det parallelt digitale veiledninger for hvordan man selv kan gjøre «Oioioi!» med sin bibelgruppe eller vennegjeng. BibleProject kommer stadig med nye videoer på norsk, og disse videoene brukes som bibelfaglig støtte til de som vil teste konseptet selv.  

Johanne Bruun (29) har bakgrunn som stand-up-komiker, og ble for alvor landskjent etter sin deltagelse i LEGO Masters på TV 2. Thomas Neteland (30) er forkynner og forfatter, og jobber til daglig i Pinsebevegelsen. De to programlederne er kjent for sine brilliante kommunikasjonsferdigheter med ungdom. 


Podkasten ble lansert fredag 26. april og finnes på alle flater for podkast.