– Julebrevene var litterære mesterverk

Hanne Krogh og Wolfgang Plagge var blant dem som fikk Svein Ellingsens julebrev. Nå har brevene blitt til boka Ingen er lenger alene på jorden.

Se video over.

– Svein Ellingsens tekster har i sorg og glede gitt meg nytt håp og nytt mot, sier artist Hanne Krogh – en blant mange mottagere mottagere av Ellingsens årlige julebrev.

Svein Ellingsen (1929–2020) var en av våre fremste salmediktere og har sunget seg inn i hjerter over hele Norden med sine vakre salmer. I tillegg til å fylle nordiske salmebøker er tekstene hans å finne i salmebøker i Tyskland, Sveits, Østerrike, Ungarn og USA. Ellingsen døde i april 2020.

Helt siden 1960-tallet skrev Ellingsen julebrev. Det var nydelige håndskrevne praktbrev med nye tekster, kunst og illustrasjoner. I brevene tok han leserne med til skatter fra kunsthistorien, og delte høydepunkter fra det han kalte «mine minners kunstgalleri». Brevene ble distribuert til spente og forventingsfulle mottagere over hele landet. Blant dem var også komponist Wolfgang Plagge:

– Brevene var litterære mesterverk, og de var alltid forsynt med et flott bilde. Brevene ble på en måte en fast knagg i tilværelsen, sier Plagge.

For Hanne Krogh var julebrevene fra Svein Ellingsen et av førjulstidens høydepunkt.

– Julebrevene var alltid fylt av lys, skjønnhet og visdom, sier Krogh.

Hanne Krogh
Hanne Krogh: – Julebrevene var alltid fylt av lys, skjønnhet og visdom.
Wolfgang Plagge
Wolfgang Plagge: – Brevene ble på en måte en fast knagg i tilværelsen.

Nå har har julebrevene blitt til boka Ingen er lenger alene på jorden. En praktbok med 25 lesninger med Ellingsens i alt 25 salmer for advent og jul, som også er gjengitt med noter. Det er første gang disse salmene er samlet mellom to permer.

Gjennom datteren Ingvild Ellingsens minner får man i tillegg et glimt fra adventstradisjonene i salmedikterens hjem. Fra før er det kjent at kronprinsesse Mette-Marit er nært knyttet til Ellingsens salmer og tekster, og kronprinsessen takket ja til å skrive en hilsen, som er å finne foran i boka.

Utsnitt som viser et av de originale julebrevene.
Utsnitt som viser et av de originale julebrevene.
Oppslag fra bok.
Et av oppslagene i den nye boka.

– Vil du at koret skal stå og rope?

VIDEO: Wolfgang Plagge forteller om samarbeidet med Svein Ellingsen.


En vakker bok i klangfullt blått – sannhetens, trofasthetens og visdommens farge. De som utsetter seg for dette lille, vakre verket, kan det ikke gå galt med.

Olav Egil Aune - Vårt Land

Svein Ellingsen ser kunsthistorien som ansporing til ydmyk omsorg. Boka utgjør en lang dialog med poesi- og kunsthistorien.

Tom Egil Hverven - Klassekampen


Kjøp boka i vår nettbutikk

Rask og trygg levering rett fra Verbum forlag.

Verbum er Bibelselskapets forlag. I nettbutikken finner alle høstens nyheter fra Verbum.