Ukraina i våre hjerter
Både før og etter at krigen i Ukraina eskalerte i februar 2022 har det blitt utarbeidet mye stoff om bibelarbeidet i landet. Her presenteres et utvalg som fortsatt er aktuelt.

I februar 2022 markerer vi med sorg at Ukraina i ett år har vært utsatt for en fullskala angrepskrig fra Russland, deres store naboland i øst. Mange vet ikke, eller husker ikke, at krigen i Ukraina likevel har pågått helt siden 2013.
Krigsenker og farløse
Selv om krigshandlingene de første årene var begrenset til Krim-halvøya og de østlige regionene i landet, har mesteparten av befolkningen blitt påvirket gjennom hele denne perioden.
– I 2014, da kampene brøt ut på østfronten, møtte jeg mannen min her i Berdytsjiv, og vi giftet oss året etter, forteller Julia.
Berdytsjiv er en by i Zjytyomyr oblast i Vest-Ukraina - forholdsvis langt fra krigssonen i øst.
11 måneder var alt de to fikk sammen. Mannen hennes hadde vært soldat i krigen tidligere samme året, men da han forsvant, var han hjemme på permisjon.
– Berre uker etter at jeg hadde født sønnen vår, David, fikk jeg melding om at mannen min var funnen drept, forteller Julia.
Krigen har etterlatt svært mange krigsenker over hele Ukraina – og enda flere farløse barn.

Krigsenkene i Berdytsjiv
– Eg var gravid i sjette månad da mannen min forsvann. Det gjekk 3,5 månader før han blei funnen. Da hadde laushundar ete opp halve kroppen hans.
Les merVed fronten
Bibelselskapet har hele tiden hatt særlig søkelys på situasjonen ved frontlinjene, der nøden er aller størst.
– Det finnes ingen ateister ved fronten, sier Bernt Greger Olsen som leder Bibelselskapets internasjonale arbeid.
– Noe av det mest bemerkelsesverdige er når offiserer og feltprester forteller hva som skjer når de deler ut bibler ved oppstilling. En av Bibelselskapets medarbeidere fortalte at han bare én gang hadde opplevd at en soldat ikke ville ta imot en bibel. Og denne soldaten var muslim, forteller han til avisa Dagen.
– Det blir ekstremt eksistensielt når du ikke vet om du lever i morgen. Det er jo også en forklaring på historiene om soldater som døpes i elver ved frontlinjene, legger han til.
Nyheter
Ressurser til ukrainske barn
Norske barn er velsignet med å vokse opp i et land som stort sett er trygt, i hvert fall når det gjelder krig. De siste månedene har mange av dem fått nye venner – venner som kan fortelle en annen historie, og som er på flukt fra krigen i Ukraina.
Det ukrainske bibelselskapet har utarbeidet mye stoff for barn – som også kan benyttes i norske menigheter som brått også skal betjene flyktningbarn på flukt fra krigen.
Barnebibelen i Ukraina
For generasjoner av barn i Ukraina har særlig «Den blå barnebibelen» vært inngangen til kristen tro. Yevstratiy Zorya var 13 år gammel da han fikk låne den blå barnebibelen av en klassekamerat. Han leste den gjennom på to dager før han måtte levere den tilbake. I dag er han erkebiskop.

Han ble kristen da han leste en barnebibel, nå er han erkebiskop!
13 år gammel fikk han låne den blå barnebibelen av en klassekamerat. Han leste den gjennom på to dager før han måtte levere den tilbake. Dette ble et vendepunkt i hans liv.
Les mer