Hvordan lese Bibelen?

Bibelen er full av ulike sjangrer og bøker som på hvert sitt vis gir oss en stor fortelling fra Skapelse til fullendelse. Hvordan kan vi egentlig lese denne boka på best mulig måte?

Oppslått bibel med en kaffekopp på siden

Ulike måter å lese Bibelen

Hver gang vi åpner Bibelen vår har vi en eller annen forutsetning eller motivasjon for hvorfor vi gjør det. Vi har gjerne en tanke om hva vi ønsker å oppnå eller finne når vi leser. Denne motivasjonen er potensielt avgjørende for hva vi får ut av bibellesingen vår.

Under følger noen eksempler på måter å lese Bibelen på som antakeligvis gjøre det vanskelig å gripe Bibelens fulle betydning og mening.

Bilde av sjøen med flere inspirerende bibelvers.

Instagram-/kjøleskapsmagnetlesing

Før i tiden var kjøleskapsmagneter det virkelig store mediumet for å formidle inspirerende onelinere, kjappe, treffende setninger som skulle gir inspirasjon og glede. Instagram og sosiale medier har antakeligvis tatt kjøleskapsmagnetens plass i dag.

Hvor ofte har vi ikke sett til Bibelen for å finne et inspirerende, slagkraftig bibelvers som vi kan plassere under bilde av den vakre fjellutsikten vi tok forrige dagen?

Ikeamanual med masse skruer og plugger.

Bibelen som en manual

Hvor greit hadde det ikke vært om Bibelen kunne gitt meg en oppskrift på hvordan jeg kunne være enda mer sympatisk, bli enda bedre likt eller fått enda litt mer lønn på jobben.

Selv om Bibelen gir oss ganske mange gode innspill på hvordan vi kan og bør leve, så må vi i hvertfall kunne si at det å lese Bibelen med dette som formål, er å snevre det bibelske materialet veldig langt inn.

Tredelt bilde av en boks med energidrikk, en kopp te og et glass champagne. Tekst: Energi, Trøst, Anerkjennelse.

Terapeutisk bibellesing

Det er nok ganske vanlig å tenke at Bibelen kan gi meg energi når jeg er sliten, trøst når jeg er lei meg eller anerkjennelse og bekreftelse når jeg måtte trenge det. Og det er nok riktig. Bibelen kan gi deg alt dette.

Men hvis vi søker til Bibelen for å hente ut de gode følelsene som vi mangler, så er det vi som blir premissleverandører, ikke Bibelen selv.

Vers om trøst, ny kraft og identitet

31Men de som venter på Herren, får ny kraft, de løfter vingene som ørnen, de løper og blir ikke slitne, de går og blir ikke trette.

Les i nettbibelen

11For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp.

Les i nettbibelen

15Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.

Les i nettbibelen

En stor fortelling

Bibelens første side starter med ordene: «I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.». Noe av det vi møter på Bibelens siste sider er dette: «Og de skal herske som konger i all evighet.». Hva høres dette ut som? Som en begynnelse og en slutt.

Bibelen består av 66 forskjellige bøker og mange forskjellige sjangrer. Allikevel forteller disse 66 bøkene en samlet historie fra begynnelse til slutt. Hver av disse bøkene har sin egen måte å fortelle historien på.

Det viktigste grepet vi kan gjøre er kanskje å prøve å sette de ulike tekstene inn i denne store fortellingen. Her finnes det mange gode verktøy som kan hjelpe:

Tips til bibellesingen

RIK bibelbruk er en forkortelse som består av tre deler:

Regelmessig - Gjør bibellesingen til en rutine. Et godt tips for å gjøre dette enklere er å alltid ha en bibel tilgjengelig. Det kan være en oppslått bibel i stua eller nattbordet ditt, en bibel i sekken eller å gjøre bibel.no til et bokmerke på mobilen din.

I fellesskap - Les Bibelen sammen med noen. Gjerne høyt.

Kontinuerlig - Les lengre tekster fra Bibelen i sin sammenheng.

Hvis du ønsker å bli flinkere til å løpe, bør du løpe sammen med noen som løper fortere/lengre enn deg. Hvis du ønsker å bli bedre i sjakk, bør du spille mot noen som er bedre enn deg. Hvis du ønsker å lære mer om Bibelen kan det også være smart å høre eller lese det noen som kan mer om Bibelen enn deg har skrevet.

Av og til kan liksom bibellesingen stoppe litt opp. Du har kanskje lest et stykke og tenker: «Hva nå?». I slike tilfeller kan det være gøy å prøve å løse noen oppgaver i Bibelen. Kanskje du kan finne alle stedene trær spiller en viktig del av historiene. Eller hvor mange ganger forteller Jesus om Guds rike. Hvilke dyr fortelles det om i Bibelen?

For variasjonens skyld kan det være spennende å prøve å lære seg bibelvers eller bibeltekster i hodet. Kanskje du plutselig blir minnet på dem igjen senere?

Når du skal begynne på en ny bok i Bibelen kan det være lurt å finne ut hva som har skjedd fram til dette punktet i Bibelen. Er det før eller etter israelsfolket får Loven? Hvor er det egentlig historien utspiller seg?

Hva med å gjøre bibellesingen til en egen liten greie? Kanskje du skal finne deg en egen, ekstra god, stol å sitte i når du leser. Lag deg en god kopp kaffe og tenn et lys eller sett på peisfunksjonen på tv-en din. Det kan jo være litt hyggelig å gjøre det litt ekstra hyggelig.

Nederst på siden i Bibelen din finner du mange kryssreferanser. Disse referansene viser deg andre bibeltekster som belyser teksten du leser. I tillegg finner du ordforklaringer bakerst i Bibelen din. Disse kan fort være veldig nyttige.

Noe av det som har gjort Bibelen så viktig gjennom de siste to tusen årene er hva den har betydd for livene til folk. Bruk tekstene til å meditere og gruble over ditt eget liv og hvem Gud egentlig er.