Julekaker og lussekatter

I adventstida kan vi bake lussekatter, pepperkaker, kakemenn, sirupsnipper, krumkaker, serinakaker, kokosmakroner og mye mer.

Hopp rett til

Julekaker

I adventstida kan det være koselig å bake.

Det kan være lussekatter, pepperkaker, kakemenn, sirupsnipper, krumkaker, serinakaker, kokosmakroner og mye mer.

Noen lager pepperkakehus og synes det er fint å ha det stående framme som pynt i adventstida og jula, og så spiser de det når jula er over.

Her er to oppskrifter:

Illustrasjon: Malgorzata Piotrowska, fra Verbums julebok, 2006
Illustrasjon: Malgorzata Piotrowska, fra Verbums julebok, 2006

Svenske lussekatter (16 stk)

  • 50 g smør
  • 2 ½ dl melk
  • ¼ g safran
  • 25 g gjær
  • ¼ ts salt
  • ½ dl sukker
  • 7 dl hvetemel

Smelt smøret i en kasserolle. Ta den bort fra platen. Ha i melk og safran. Rør om. Kjenn etter med lillefingeren at blandingen kjennes lunken. Hell alt over i en bolle og smuldre i gjæren. Tilsett salt og sukker.

Rør om og la blandingen stå i fem minutter til gjæren har løst seg opp.

Bland i melet litt etter litt. Mot slutten vil det bli tungt å røre, og da er det bra om du kan få hjelp av en voksen. Legg en tallerken eller et koppehåndkle over deigen og la den heve i 30 minutter.

Legg deigen på bordet med litt mel under. Nå skal den knas. Da gjør du slik: bruk begge hendene til å samle sammen deigen, press ned med begge håndflatene, brett deigen sammen og press den sammen igjen.

Forsett slik til deigen kjennes glatt og myk. Del deigen i fire stykker. Rull hvert stykke ut til en pølse, og del denne i fire like store deler. Hver bit er nok til en lussekatt.

Del hver deigbit i to, og rull to pølser som er ca 12 cm lange. Rull endene på hver pølse i en snurr inn mot midten. Legg så de to bitene inntil hverandre slik at snurrene peker utover.

Dytt en rosin inn i midten av hver snurr. Den skal ikke stikke ut, for da kan den bli brent i ovnen.

Legg de ferdige lussekattene på en smurt plate, og la dem heve under et glasshåndkle i ca. 40 minutter. Sett ovnen på 250°C.

Slå et egg ned i en skål og visp det sammen. Pensle lussekattene med egg.

Lussekattene skal stekes midt i ovnen i ca. 8 minutter, eller til de har fått den riktige gulbrune fargen. Etterpå skal de avkjøles på en rist.

Illustrasjon: Malgorzata Piotrowska, fra Verbums julebok, 2006
Illustrasjon: Malgorzata Piotrowska, fra Verbums julebok, 2006

Pepperkaker

  • 125 g margarin
  • 125 g lys sirup
  • 2 egg
  • 125 g sukker
  • 350-400 g hvetemel
  • ½ ts finmalt pepper
  • ¾ ts ingefær
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts pomeranskall (kan sløyfes)
  • 1 ½ ts hornsalt

Smelt margarin og sirup. Avkjøl til det er lunkent. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland sirup-margarinblandingen i. Sikt på krydder og hornsalt blandet med litt av melet. Bland så i resten av melet, og elt til en jevn deig. Ta minste mengde med mel.

Dekk deigen til, og la den stå i kjøleskapet til neste dag.

Kjevl ut til en tynn leiv. Husk å ha litt mel under deigen og mel på kjevlet. Trykk pepperkakeformer ned i deigen. Løft kakene over på en stekeplate dekket med bakepapir.

Stek kakene 8–10 minutter ved 180 ˚C, midt i ovnen. Avkjøl på rist.