Adventskrans
Det er fint å ha adventskrans eller adventsstake hjemme. Her finner du blant annet en oppskrift på en enkel adventskrans.
I adventstida kan vi bake lussekatter, pepperkaker, kakemenn, sirupsnipper, krumkaker, serinakaker, kokosmakroner og mye mer.
Julekaker
I adventstida kan det være koselig å bake.
Det kan være lussekatter, pepperkaker, kakemenn, sirupsnipper, krumkaker, serinakaker, kokosmakroner og mye mer.
Noen lager pepperkakehus og synes det er fint å ha det stående framme som pynt i adventstida og jula, og så spiser de det når jula er over.
Her er to oppskrifter:
Svenske lussekatter (16 stk)
Smelt smøret i en kasserolle. Ta den bort fra platen. Ha i melk og safran. Rør om. Kjenn etter med lillefingeren at blandingen kjennes lunken. Hell alt over i en bolle og smuldre i gjæren. Tilsett salt og sukker.
Rør om og la blandingen stå i fem minutter til gjæren har løst seg opp.
Bland i melet litt etter litt. Mot slutten vil det bli tungt å røre, og da er det bra om du kan få hjelp av en voksen. Legg en tallerken eller et koppehåndkle over deigen og la den heve i 30 minutter.
Legg deigen på bordet med litt mel under. Nå skal den knas. Da gjør du slik: bruk begge hendene til å samle sammen deigen, press ned med begge håndflatene, brett deigen sammen og press den sammen igjen.
Forsett slik til deigen kjennes glatt og myk. Del deigen i fire stykker. Rull hvert stykke ut til en pølse, og del denne i fire like store deler. Hver bit er nok til en lussekatt.
Del hver deigbit i to, og rull to pølser som er ca 12 cm lange. Rull endene på hver pølse i en snurr inn mot midten. Legg så de to bitene inntil hverandre slik at snurrene peker utover.
Dytt en rosin inn i midten av hver snurr. Den skal ikke stikke ut, for da kan den bli brent i ovnen.
Legg de ferdige lussekattene på en smurt plate, og la dem heve under et glasshåndkle i ca. 40 minutter. Sett ovnen på 250°C.
Slå et egg ned i en skål og visp det sammen. Pensle lussekattene med egg.
Lussekattene skal stekes midt i ovnen i ca. 8 minutter, eller til de har fått den riktige gulbrune fargen. Etterpå skal de avkjøles på en rist.
Pepperkaker
Smelt margarin og sirup. Avkjøl til det er lunkent. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland sirup-margarinblandingen i. Sikt på krydder og hornsalt blandet med litt av melet. Bland så i resten av melet, og elt til en jevn deig. Ta minste mengde med mel.
Dekk deigen til, og la den stå i kjøleskapet til neste dag.
Kjevl ut til en tynn leiv. Husk å ha litt mel under deigen og mel på kjevlet. Trykk pepperkakeformer ned i deigen. Løft kakene over på en stekeplate dekket med bakepapir.
Stek kakene 8–10 minutter ved 180 ˚C, midt i ovnen. Avkjøl på rist.