Lage julelys

Lys er en kjempefin julegave. Du kan lage mange forskjellige slag. Du kan male på kjøpte lys, lage bivokslys eller støpe lys selv.

Hopp rett til

Alle barn gleder seg til julegavene på julaften! Vet du hvorfor vi gir hverandre gaver?

Da vismennene kom til Jesus-barnet i stallen i Betlehem, hadde de med seg gaver. Vi vet ikke hvor mange vismenn det var, men i Bibelen står det at de hadde med seg tre gaver: Gull, røkelse og myrra.

Dette var dyre gaver som passet for en konge.

St. Nikolas, som den første julenissen, gav bort gaver til de fattige.

Vi blir alle glade for julegaver. Hvis man lager gavene selv, kan man tenke på den som skal få gaven og glede seg til å gi den bort.

Lys

Lys er en kjempefin julegave. Du kan lage mange forskjellige slag. Du kan male på kjøpte lys, lage bivokslys eller støpe lys selv.

Her er noen tips til hvordan du kan gjøre det:

Male lys

Du trenger lys til å male på, hobbylakk og en smal malepensel. Pass på at du ikke får lakk på klærne eller på bordet! Husk avis på bordet og forkle på deg selv.

Mal det du vil på lyset, og sett det til tørking. På kort tid har du en kjempefin gave som mange blir glade for.

Bivokslys (5 lys)

  • 3 bivoksplater på 19 x 32 cm
  • veker (du får kjøpt begge deler i hobbyforretninger)

Klipp av bivoksplatene på midten, slik at du får seks plater som måler 19 x 16 cm. Klipp bort et hjørne av hver plate.

Klipp til fem veker som er 22 cm lange.

Smelt en av bivoksplatene i vannbad. Legg en avis på kjøkkenbenken. Legg en bivoksplate på avisen. Dypp en veke i den smeltede voksen. Legg så veken langs den lengste kanten på bivoksplaten.

Rull kanten tett inntil veken. Rull hele bivoksplaten til et lys.

Illustrasjon: Malgorzata Piotrowska, fra Verbums julebok, 2006
Illustrasjon: Malgorzata Piotrowska, fra Verbums julebok, 2006

Støpe lys (for de større barna)

  • veker
  • 7 blomsterpinner
  • 2 lange kjepper
  • gamle aviser
  • 1 kg. stearin

Klipp til 21 veker på ca 30 cm. Knytt 3 veker på hver pinne. Legg de to kjeppene over to stolrygger. Heng pinnene på kjeppene. Legg avisene på gulvet under.

Slå lysmassen i en stor, høy, ren beholder. Varm massen i vannbad i en gryte. Varm opp 1 liter vann i en mindre gryte. Når lysmassen har smeltet, slår du i det varme vannet (det skal ikke koke!).

Det er viktig at vannet og lysmassen fyller beholderen helt opp (vannet legger seg i bunnen, og lysmassen i et lag oppå). Derfor må man av og vil fylle på med varmt vann mens man støper.

Dypp pinne etter pinne med veker i lysmassen og heng dem til tørk på kjeppene. Dra litt i hver veke, slik at de blir rette. Nå skal vekene dyppes om og om igjen. For hver gang blir lysene tykkere.

Hold vekene nede i lysmassen mens du teller rolig til tre. Dypper du for lenge, smelter det forrige laget av lysmasse, og lyset blir tynnere i stedet for tykkere.

Mellom hvert dypp skal lysene henge og tørke på kjeppene.

Man skal dyppe et lys ca 30 ganger før det er ferdig. La så lysene henge og kjølne.

Klipp så lysene løs fra pinnen. Skjær det flatt av nederst.

Hvis du vil, kan du smelte gamle lysstumper og blande med stearinen. Først klipper du av alle sorte veker. Så legger du lysstumpene i et rent glass og smelter dem i vannbad. Slå den smeltede massen gjennom en sil og ned i resten av den smeltede stearinen.