Korsboller

Smak og kjenn at Herren er god! Bak smakfulle korsboller i påskeferien.

Ingredienser

Hveteboller
– 500 g hvetemel
– 1 dl sukker
– 25 g gjær
– 3 dl melk
– 75 g romtemperert smør
– 1 egg
– 1 ts salt
– ½ ts kanel
– ½ ts muskat
– Revet skall fra ½ appelsin
– ca. 1 dl rosiner hvis du vil

Melblanding

– 50 g hvetemel
– ¾ dl vann

Pensling
– 50 g sukker
– 1 dl vann

Boller på et fat

Slik gjør du:

Lag deig til hveteboller
Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.

Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen og du får en fin og jevn deig. Dekk bakebollen med plast eller klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Del deigen i 12 emner. Trill boller på et bord dekket med mel. Legg dem på et stekebrett, dekk dem med et kjøkkehåndkle og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 min.

Melblanding
Rør sammen mel og vann til en fast røre. Ha melblandingen i en plastpose, klipp hull på tuppen og lag kryss over alle bollene.

Stekes ved 220°C midt i ovnen i ca. 10-15 minutter. Avkjøl korsbollene på rist.

Pensling
Kok opp sukker og vann slik at sukkeret løses opp. Når bollene er ferdigstekt pensles de med sukkerlaken mens de er varme.

Et lite tips :-)

Bollene på bildet har et kors laget av mørdeig. Dette er gode saker og et alternativ til melblandingen i oppskriften. Det krever litt ekstra tid, men vil smake skikkelig godt.

Lag en enkel mørdeig. I stedet for melblandingen triller du ut i tynne pølser av mørdeigen og legger over bollene når de er ferdig hevet og er klare til steking. Du må gjerne pensle bollene og korset med egg før de settes i ovnen. Pass på at de blir godt nok stekt med en god brunfarge både på bollene og korset. Når de er ferdig stekt må bollene legges forsiktig til avkjøling. Mørdeigen er sprø og kan falle av.

Nå er de klar for å nytes!

Oppskrift på mørdeig:

  • 200 g hvetemel
  • 2 ss melis
  • 125 g smør , romtemperert
  • 1 egg
  • Kjør alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter.
Oppskriften er hentet fra Brød og korn sine nettsider.