Påskedagen forklart for barn

I dag står Jesus opp fra graven. Det er ikke lenger en stille uke. Nå er det påske!

Illustrasjonsbilde av kvinnene ved graven. Illustrert av Oscar Jansen
Kvinnene ved graven. Illustrasjon fra Tidslinjen v/ Oscar Jansen

Jesus viser seg for både kvinner og menn – de kjenner ham ikke igjen med det samme. For han kan da ikke ha stått opp fra døden!

Vi vet at liv alltid følges av død. Men i fortellingen om Jesus følges også død av liv. En gammel salme sier det slik: «nytt liv av daude gror». I en lignelse Jesus selv fortalte, om sennepskornet, heter det at dette minste frøet som vokser til et stort tre fuglene bygger reir i, er et bilde på himmelriket.

I dag feirer vi det som skjedde den ene gangen i Jerusalem.

Våren seirer over vinteren, hvert år. Mørke kvelder blir lyse. Fuglene kommer tilbake. Skogen med grå trær og hagen med frosne rosebusker vekkes til live.

Vi feirer også det som skjer – hver dag – hver time, vi får nye sjanser, nye dager, nye år.

Dagen i dag er den største festdagen. Slik har det vært for kristne til alle tider.

Det beste jeg vet om, er gode overraskelser. Når noen har tenkt ut noe godt for meg og gir meg det, da kjenner jeg dyp glede.

God påske!

Visste du at ...

I dag spises det påskeegg overalt hvor det feires påske. Det er en av de eldste og mest brukte festskikkene som finnes. Her i Norge har skikken med å spise påskeegg vært kjent i et par hundre år. Egget som symbol på livskraft og skapelse er kjent fra ulike kulturer over hele kloden. I folketroen står egget særlig for fruktbarhet og nytt liv. Oldkirken tolket egget som symbol på Jesu oppstandelse.

Av Laura Djupvik, revidert etter Påskeglede. Lesestykker for familien, Verbum 2003

NRK Skole forklarer Første Påskedag:

Dette er påskens siste, og største, helligdag. Bibelen forteller at Jesus står mirakuløst opp fra døden, og forlater den forseglede graven.

 

Jesus står opp

–8

Les i nettbibelen.

1Da sabbaten var over og det begynte å lysne den første dagen i uken, kom Maria Magdalena og den andre Maria for å se til graven. 2Med ett ble det et kraftig jordskjelv, for en Herrens engel steg ned fra himmelen, gikk fram og rullet steinen til side og satte seg på den. 3Han var som et lyn å se til, og drakten var hvit som snø. 4Vaktene skalv av redsel da de så ham, og de ble liggende som døde. 5Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. 6Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå! 7Skynd dere av sted og si til disiplene hans: ‘Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.’ – Nå har jeg sagt dere det.» 8Da skyndte de seg bort fra graven, redde, men jublende glade, og de løp for å fortelle det til disiplene.

Gå tilbake: