Pinse for barn

Pinsen er kirkens bursdag. Disiplene får Den hellige ånd, den kommer som flammer på hodene deres. De snakker språk de ikke har lært og alle som er rundt dem får høre om Gud på sitt eget språk.

Illustrasjon fra Tidslinjen: Påske, Kristi himmelfart og Pinse
Illustrasjoner: Oscar Jansen

Pinsen markerer starten på noe helt nytt. Kirken blir til. I den kristne kirke tror vi på en treenig Gud – Gud, Jesus og Den hellige ånd. I pinsen feirer vi at Ånden finnes, uten at vi ser den, og at Ånden er til stede hos oss. I Ånden kan vi være nær Jesus selv om vi ikke ser og hører ham. Uten Ånden hadde ikke menighetene vokst fram. Uten Ånden hadde vi ikke hatt noen kirke!

Siden påske har vi feiret at Jesus stod opp fra de døde. Fargen i kirkene har vært hvit, siden det er gledens farge. Nå blir Kirken født og høytiden blir farget rød! Kanskje henger det sammen med ilden. I Det gamle testamentet står det at Gud viste seg som en brennende tornebusk. Da Gud sendte Den hellige ånd på pinsedag, kom Ånden som en stor ild, og denne ilden skilte seg i tunger som falt ned på disiplenes hoder! Det høres nifst ut. Men disiplene ble ikke redde, nei, tvert imot. Det står at de ikke var redde mer. Så får disiplene nye språk som de kan snakke uten å ha lært, og alle som er rundt dem får høre om Gud. Pinseunderet er at alle får høre om Gud på sitt eget språk.

Overalt på jorden samles kristne i kirker, de samles for å be og tilbe, feire messe og motta nattverd. Det er disse fellesskapet av kristne som samles, som er kirken. Det er denne kirken som har bursdag i dag. Det går an å tenke på Kirken på flere måter. Kirken ligger ofte som en synlig bygning midt i en by eller bygd. Den skiller seg fra de andre husene og er lett å få øye på. Når vi feirer Kirkens fødselsdag i pinsen, så feirer vi ikke de fine kirkebygningene. Vi feirer at alle som er Guds barn kan være sammen.

Visste du at

Både ild og due er ord man bruker om Den hellig ånd. Vi sier at de er bilder eller symboler. Til pinse kan vi finne mange slike bilder. Et av dem er blomsterkransen av pinseliljer eller andre blomster. Pinseliljene står for det kristne liv – bundet sammen i kransen viser de at kristne står i et fellesskap, som en stor familie.NRK Skole forklarer pinse:

Pinse kommer 50 dager etter påskedag. På denne dagen skal Den hellige ånd ha vist seg for første gang. Dagen blir også omtalt som kirkens bursdag.

 

Relevante bøker i nettbutikken