Andre pinsedag

Pinseunderet er at alle får høre om Gud på sitt eget språk.

Tenk at Jesu disipler trodde enden av nær! De trodde at Guds rike komme skulle skje veldig snart. I stedet har Kirken levd på jorden i to tusen år.

Det går an å tenke på Kirken på flere måter. Kirken ligger ofte som en synlig bygning midt i en by eller bygd. Den skiller seg fra de andre husene og er lett å få øye på.

Når vi feirer Kirkens fødselsdag i pinsen, så feirer vi ikke de fine kirkebygningene.

Vi feirer at alle som er Guds barn kan være sammen.

Overalt på jorden samles kristne i kirker, de samles for å be og tilbe, feire messe og motta nattverd. Det er disse fellesskapet av kristne som samles, som er kirken. Det er denne kirken som har bursdag i dag.

Pinsen er en høytid som kommer midt mellom påske og Sankthans. Den har ikke rukket å få så sterke tradisjoner som jul og påske, og den blir lett litt bortglemt. Likevel finnes det pinsetradisjoner: enkelte steder har folk feiret pinsen på samme måte som de feiret Sankthans, med bålbrenning, dans og spill.

I dag tenker jeg på at jeg ikke er alene. Vi trenger ikke å være like for å tilhøre et fellesskap. Om vi ser for oss at hver enkelt bønn som bes av kristne på jorda, er en tråd, ville jord og himmel vært som et stort garnnøste!

Visste du at

Både ild og due er ord man bruker om Den hellig ånd. Vi sier at de er bilder eller symboler. Til pinse kan vi finne mange slike bilder. Et av dem er blomsterkransen av pinseliljer eller andre blomster. Pinseliljene står for det kristne liv – bundet sammen i kransen viser de at kristne står i et fellesskap, som en stor familie.

Gå tilbake: