Hode på et fat

Hvor i Bibelen finner vi opphavet for uttrykket «hode på et fat»?

Uttrykket brukes ofte når man ønsker for å finne den skyldige, en som blir straffet eller må lide, eller må stå til regnskap for noe.

Det er hentet fra den dramatiske historien om hvordan døperen Johannes ble henrettet: Landsfyrsten Herodes hadde en stor fest. Herodias og hennes datter var også der. Datteren danset så fint at Herodes lovet at hun skulle få det hun måtte ønske seg. Hennes mor fikk henne til å be om døperen Johannes’ hode på et fat. Dette gjorde hun fordi Johannes hadde fordømt Herodes og hans levesett. Bedrøvet måtte Herodes stå ved sitt løfte, og slik døde Johannes.

Hode på et fat

Matteus 14,1-12

Les i nettbibelen.

1På den tiden fikk landsfyrsten Herodes høre ryktet om Jesus. 2Han sa da til tjenerne sine: «Dette er døperen Johannes. Han er blitt reist opp fra de døde, derfor virker slike krefter i ham.» 3Herodes hadde grepet Johannes og bundet ham og satt ham i fengsel. Dette hadde han gjort på grunn av Herodias, som hadde vært gift med hans bror Filip. 4For Johannes hadde sagt til Herodes: «Det er ikke tillatt for deg å ha henne.» 5Herodes ville gjerne ha drept ham, men var redd folket, for de mente at Johannes var en profet. 6Men da Herodes feiret fødselsdagen sin, danset Herodias' datter for gjestene. Herodes ble så betatt 7at han med ed lovet å gi henne hva hun så ba om. 8Da fikk moren henne til å si: «Gi meg døperen Johannes' hode på et fat.» 9Kongen ble bedrøvet, men fordi han hadde sverget, og det mens gjestene hørte på, befalte han at hun skulle få det, 10og han lot Johannes bli halshugget i fengselet. 11Hodet hans ble båret inn på et fat og gitt til jenta, og hun bar det til sin mor. 12Men disiplene hans kom og hentet liket og gravla det. Så gikk de til Jesus og fortalte hva som hadde hendt.