Bønn for Ukraina
Salme 31 har raskt blitt en felles bønnesalme for det ukrainske folket. I denne artikkelen finner du salmen, samt to bønner for Ukraina som kan brukes i hjem eller gudstjenester.
I en tid preget av frykt og nød står Bibelselskapet sammen med Ukraina. I 1990, etter jernteppets fall, bidro Norge aktivt med oppbyggingen av et bibelselskap i dette store landet. Helt siden 1993 har vi hatt hovedansvaret og dette har ledet til nære bånd mellom oss. Nå har krig rammet landet mange har gitt sitt hjerte til. Norske bibelvenner kjenner en spesiell forpliktelse overfor Ukraina. Hjelp det ukrainske folket og be for dem – bruk gjerne bønnene du finner nedenfor.
En bibel koster kun kr 50, en barnebibel kr 40.
Du kan enkelt gi din gave på VIPPS 94418: Skriv «Ukraina», ditt navn og adresse i meldingsfeltet. Eller gi en gave online.
Bibelselskapet i Ukraina ønsker å gjøre Bibelen tilgjengelig for så mange mennesker som mulig og i en best mulig oversettelse. Derfor har ledelsen der bestemt å publisere en ny oversettelse av Det gamle testamentet sammen med Det nye testamentet fra standard-utgaven av Bibelen på ukrainsk. Tittelen på utgaven er «Ukrainian Contemporary Bible Translation (Trial Edition)».
Les merBibelselskapets team i Kyiv er hele dagen engasjert i humanitært arbeid. De henter og kjører ut mat og medisiner til mennesker med behov, særlig til eldre. Men med i bilen har de bibler og ikke minst barnebibler. Den blå barnebibelen er like velkommen blant barn som eldre og har vært det siden Sovjetunionens fall.
Klippene har viser barn de møter på gaten i Kyiv og det er til stor glede for barna å få en bibel i disse vanskelige dagene hvor de ofte må gå i kjellere eller tilfluktsrom.
HÅP I FLUKTEN: Da krigen brøt ut i Ukraina, flyktet Victoria Raychynets fra Kyiv med sønnen (6) og datteren (9). I sin rådvillhet dro hun til Butsja. Der kjente hun at hun fikk en beskjed fra Gud.
Victoria Raychynets er gift med assisterende generalsekretær i Det ukrainske bibelselskap. Hun kom med sine to barn som flyktning til Norge, og er nå ansatt av Det Norske Bibelselskap som ansvarlig for traumebehandlings-programmet som Bibelselskapet driver i Ukraina og blant flyktningene i nabolandene. I dette intervjuet deler hun sin historie med journalist Per Åsmund Reymert i avisen Vårt Land.
Bibelselskapet i Ukraina, som andre steder i verden, samler alle kristne kirkesamfunn fordi vi forvalter det de alle har felles: Bibelen. I krisesituasjoner blir derfor ofte Bibelselskapet et samlingspunkt. Det ser vi også nå i Ukraina: Bibelselskapets lagre, kontorer, biler, busser, ansatte og frivillige brukes derfor nå også til å distribuere humanitær hjelp. Bibelselskapet kjenner alle, og alle kjenner oss. Mat, drikke, brød, klær og andre nødvendigheter deles ut til eldre, kvinner, barn og andre i tilfluktsrom og hjem i mange byer inne i Ukraina. De har selvsagt også med seg bibler, nytestamenter og barnebibler til de som ønsker det.
Må de ta imot en bibel for å få mat og den humanitære hjelpen de også har med? Nei selvsagt ikke! Bibler er alt for mye verdt i Ukraina til å gi dem til mennesker som ikke ønsker det.
Svaret er enkelt: Fordi ukrainere ber oss om bibler. Vi gir ikke bibler til mennesker som ikke ønsker det. Bibelen er alt for ettertraktet blant ukrainere til å gi den til noen som ikke vil ha. Etterspørselen etter bibler er så stor, både inne i Ukraina og blant flyktningene i nabolandene, at vi ikke klarer å levere nok. Soldater, mennesker i bomberom, barn og mødre i flyktningleirer i Polen, Romania, Slovakia, Ungarn og Moldova: Alle ber om Guds ord til hjelp, trøst og støtte. Frivillige organisasjoner gjør en fantastisk innsats med å hjelpe mennesker på flukt og i nød, men mennesker har også åndelige behov. Våre medarbeidere i Ukraina som oppsøker kjellere, bomberom, jernbanestasjoner og andre steder mennesker samler seg, blir hele tiden bedt om å be for de de møter.
17. februar var ledere for alle kristne kirkesamfunn, Det mosaiske trossamfunnet og en islamsk imam samlet i St. Sofia-katedralen i Kiev for felles bønn for Ukraina. Den jødiske sjefsrabbineren fortalte på dette bønnemøtet at han hvert år siden Ukrainas selvstendighet fra Sovjetunionen, leser en ny salme. Nå er vi i det 31. året etter dette, så derfor var han nå kommet til Salme 31. Dermed leste han Salme 31 høyt på dette bønnemøtet. De som var til stede, ble truffet av innholdet i salmen. Deretter spredte ordet om denne salmen seg: Uansett hvilken religion eller hvilket kirkesamfunn man tilhører, uansett om man er i et tilfluktsrom, på flukt, i kirken eller ved fronten, blir denne salmen lest og framført. De fleste ukrainere kan imidlertid ikke Salme 31 utenat - og de trenger en bibel for å kunne be salmen.
Mye av dette stoffet ble laget til Bibeldagen 2022 - som hadde Ukraina som tema. I ettertid er flere av ressursene oppdatert som følge av utviklingen i det krigsherjede landet. Bruk dette materialet i forbindelse med din, eller menighetens, bønne- og givertjeneste.
Les merHvis du ønsker å få tilsendt et papirskjema for å inngå AvtaleGiro, så kan du kontakte vår giverservice på enten e-post giver@bibel.no eller tlf 47 97 64 70.
Telefonregningen:
Gaver til Bibelselskapets misjonsarbeid Bibelgaven gir rett til skattefradrag i henhold til de reglene som til enhver tid gjelder: https://www.skatteetaten.no/satser/gaver-til-frivillige-organisasjoner/
For skatteåret 2020 gis det skattefradrag for gaver opptil kr 50 000. Du må gi minimum kr 500,- til en organisasjon for at gaven skal være fradragsberettiget.
Gavene innrapporteres automatisk til skattemyndighetene fra Bibelselskapet hvis vi har ditt fødselsnummer (11 siffer). Det er kun mulig å få skattefradrag hvis vi har ditt fødselsnummer.