korn
Jordbruksåret begynte når høstregnet kom. Da satte bonden i gang med å pløye jorda. Han brukte en lett treplog som ble trukket av okser. Hadde han bedre råd, byttet han ut treplogen med en jernplog. Så sådde han åkrene. De viktigste kornsortene var bygg og hvete. I tillegg dyrket man bl.a. lin.
I mars–april, avhengig av hvor høyt over havet åkeren lå, var lin og bygg klar til å skjæres, hvete noen uker seinere. De skar åkrene med sigd, samlet kornet i kornbånd og førte det hjem til treskeplassen. Treskeplassen var en stor rund plass med nakent fjell eller hardtrampet jord. Her skulle korn og halm skilles. Bonden dekket plassen med kornbånd og lot okser gå i ring over kornet. Det fantes også treskesleder som oksene kunne dra etter seg, med steiner eller jern festet på undersiden (Jes 28,27; 41,15; Am 1,3). Da gikk arbeidet raskere. Nå kunne en ta bort halmen; den ble brukt til dyrefor. Igjen lå korn med agner. Kornet ble renset en dag det blåste en passelig vind. Bonden kastet kornet opp i luften med en tregaffel, kasteskovlen (Matt 3,12). Da føk de lette agnene bort med vinden mens det tunge matkornet falt til jorden (Sal 1,4).