Gledesperlen

Det er ingenting som er så klønete og passer så dårlig inn, som en skikkelig glede. En skikkelig glede tar bare sin plass, rigger seg til uten å spørre først om det passer.

Hopp rett til

Blå perle

Det er ingenting som er så klønete og passer så dårlig inn, som en skikkelig glede: Et barn, en forelskelse, en nyoppdaget tro.

En skikkelig glede tar bare sin plass; rigger seg til uten å spørre først om det passer.

Som ingenting annet kan en glede få tidsskjemaer til å sprekke og nøye uttenkte fremtidsplaner til å smelte. Derfor er en glede aldri bare en glede. En glede setter deg på valg: gjør du plass i livet ditt til den nye skatten? Eller er det mest behagelig å grave den ned igjen og late som om du aldri har sett den?

Den blå gledesperlen henter fargen sin fra måten kunstnere ofte har framstilt Maria, hun som ble mamma til Jesus. Engelen kom og delte med henne tidenes mest klønete glede: et barn som ikke passa inn i livssituasjonen hennes og som kom til å dø fra henne før hun selv ble gammel.

Hun må ha blitt stilt på et valg: å grave ned igjen skatten og bli værende i den trange, men trygge fortiden? Eller å satse alt for å åpne seg for en glede som i 2000 år ikke har sluttet med å snu opp-ned på verden?

Bibellesning

Matteus 13,44-46

Les i nettbibelen.

44Himmelriket er likt en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, dekket den til igjen, og i sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren. 45Himmelriket er også likt en kjøpmann som lette etter fine perler. 46Da han fant en særlig verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den.

Ettertanke

Tenk tilbake på livet ditt. Kan du huske noe som du oppdaget som en skatt i åkeren – men som du dekket til med jord igjen?

Kan du huske noe du tok imot som en glede – selv om det skapte en stor endring i livet ditt?

Kan du merke om du er på sporet av noen skatter i livet ditt ? Velger du å dekke den til – eller løfte den opp?