Hvordan lese Bibelen?

Bibelen kommer ikke med bruksanvisning. Hvordan skal du begynne å lese i en så stor og annerledes bok? Her finner du svar på noen av de spørsmålene som dukker opp når du vil lese Bibelen.

En åpen konfirmantbibel

Hva handler Bibelen om?

Bibelen er full av små historier om enkeltmennesker. Du kan følge disse livshistoriene gjennom oppturer, dype kriser og fram til et overraskende håp. Men alle de små fortellingene henger også sammen. En stor historie slynger seg gjennom hele Bibelen fra første til siste side. Denne historien er et løfte om at Guds kjærlighet er den sterkeste kraften når alt kommer til alt.

.

Hvordan begynner jeg å lese Bibelen?

Her er noen råd for bibellesning:

Ha forventinger. Milliarder av mennesker fra alle kulturer har opplevd at Bibelen på en eller annen måte sier noe til akkurat dem. Her er det noe også for deg.

Gjør Bibelen til din bok – helt fysisk. Skriv navnet ditt foran. Tegn eller strek under i teksten.

Vær ærlig. Før eller siden leser du noe i Bibelen som forvirrer deg, irriterer deg, skremmer deg eller gjør deg sint. Ha lave skuldre. Ikke sensurer reaksjonene dine. Øv deg på å sette ord på egne følelser, spørsmål og tvil.

Bli involvert. Bibelen er en tekst som involverer leseren. Jesus stilte 307 spørsmål. Er det noen av spørsmålene hans som treffer deg?

Les sammen med andre. Bibelen er ment å bli brukt sammen med andre. Du trenger noen som heier, veileder og utfordrer. Og noen andre trenger det samme fra akkurat deg. Bli med som konfirmant, gå på gudstjeneste, les sammen med noen venner eller følg en digital leseplan

.

Hvordan finner jeg fram i Bibelen?

Bibelen er mer enn en vanlig bok – den er et bibliotek med mange bøker. Så hvordan finner du fram i en bibel? Det finnes et enkelt og genialt system med tre nivåer: 1) bok 2) kapittel 3) vers.

Alle bøkene har en forkortelse som ofte brukes. For eksempel: Matt 6,9 = Matteus kapittel 6, vers 9. Du finner en oversikt over alle bøkene og forkortelsene helt foran i Bibelen. Dette systemet gjør at du kan finne fram i alle bibler! Det funker også på Nettbibelen!

.

Finn ut mer i Konfirmantbibelen

  • Små historier: møt noen av Bibelens ungdommer (s. 1671).
  • Store historier: oppdag de lange linjene i Bibelen (s. 1682).
  • Lesetips: utforsk flere lesemåter (s.1689).
  • Finn fram i Bibelen: test deg selv (s. 4).

Finn frem i nettbibelen


Her kan du lese Bibelen digitalt
Nettbibelen