03 Bred dina vida vingar

En salme om å bli beskyttet

Header 1410x3003

Bruk salmen i samling

Start her for å finne en generell mal for hvordan bruke salmer i en samling. Salmen kan være det bærende elementet i en hel samling - eller velg ut noen av disse byggeklossene og bruk det på din måte!

Nedenfor i denne artikkelen finner du mer fordypning for hvordan du kan bruke akkurat denne salmen.


Bakgrunn

Denne salmen er en kveldssalme skrevet av Lina Sandell på en gammel svensk eller dansk folkemelodi. Det som gjorde at hun skrev dikt, salmer og tekster, var ofte selvopplevde tragedier i livet. For eksempel så hun at faren ble feid på sjøen av en stor bølge og druknet i Vänern. Da var hun 12 år gammel.

Tross de vanskelige erfaringene, så skriver hun også om trygghet. I denne salmen beskriver hun en Gud med vinger, som en hønemor. Slik beskrives Gud også i Bibelen noen ganger. Det er visuelt for oss å forestille oss og selv om vi selv ikke har plass under vingene til en hønemor, så er det ikke vanskelig å se for seg hvor trygt det kan være for en liten, fjærfull kylling som trenger hvile. Kanskje Lina trengte hvile og pause fra alt det som var så stort og sårt.


Fordypning

Her er forslag til ulike innfallsvinkler til salmen:

Diskuter

Hva betyr «et hellig sinn»?

Hva vil det si at dikteren sier dette om Gud: «Bli du mitt alt i alle»?

Se små filmklipp

Finn noen korte, koselige dyrefilmer på TikTok eller som reels på Instagram med små kyllinger eller små dyrebarn som søker tilflukt hos sine foreldre. Eller en valp/kattunge som finner trygghet hos eieren sin.

Ta stilling

Kom med en påstand, og la deltakerne velge mellom svaralternativer.

Påstand: "Vi som bor i Norge, har ikke noe å klage på i livet." (Oppfølgingsspørsmål: Hva er et godt liv?)

Påstand: "De som bor i land som er i krig eller lever i fattigdom trenger Gud mer enn folk i Norge." (Oppfølgingsspørsmål: Hvorfor mener du det du gjør? Hvordan trenger de Gud? Hvordan trenger folk i Norge Guds trygghet? Er Gud en ulik Gud i de landene enn i Norge?)

Påstand: "Hvis jeg er redd/lei meg er det enkelt å be til Gud." (Oppfølgingsspørsmål: Hvem ber jeg da om hjelp til? Hvordan ville det vært hvis jeg faktisk prøvde å be til Gud? Hvordan opplever de som sier «ja» at det er å be til Gud?)


Bibelsteder

37Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som er sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle barna dine som en høne samler kyllingene under vingene sine. Men dere ville ikke.

Les i nettbibelen


Aktuelle temasider i Konfirmantbibelen

Gud, vår befrier, s. 22

Forfulgte kristne, s. 55


Lær å spille salmen

Her finner du instruksjonsvideo for å lære å spille salmen på gitar.