Hvem kan fylle kurvene?

En bibeltekst om da Jesus mettet fem tusen gir inspirasjon til å dele ut kurver med bibler til familier på Cuba. Bli med på inspirasjonssamling i prosjektet «Canasta de Biblias» i byen Artemisa på Cuba.

Alain Montano fra Bibelselskapet på Cuba underviser om kurvene med bibler som menighetene er med og deler ut.
Alain Montano fra Bibelselskapet på Cuba underviser om kurvene med bibler som menighetene er med og deler ut.

– Hvem var det som hadde løsningen på problemet?

Alain Montano fra Bibelselskapet leder bibelstudiet i adventistkirken i byen Artemisa på Cuba denne morgenen. Det er åpningen på inspirasjonsmøtet med pastorer og ledere i området, og teksten er fortellingen om da Jesus mettet fem tusen (Lukas 9,12–17).

Alain har fortalt livaktig om hvordan Jesus utfordret disiplene da han sa: «Dere skal gi dem mat!» Folk humrer og ler gjenkjennende når Alain forteller hvordan disiplene må ha reagert på det store problemet de fikk i fanget: å skaffe mat til fem tusen ute i ødemarken.

– Jeg er sikker på at Peter kalte disiplene sammen til et komitémøte, der de drøftet hvordan problemet skulle løses, ler Alain, og pastorene ler med ham. De vet godt hvordan kirken ofte fungerer, med komitéer og endeløse møter.

– Men hvem var det som kom med løsningen? spør Alain.

Barnet hadde ressursene

Pastorene griper raskt til det «riktige» svaret, det som de oftest gir i prekener og bibeltimer: at det var Jesus som løste problemet da han mettet fem tusen. Men Alain er ikke fornøyd; det er et annet svar han er ute etter. Og etter å ha tenkt seg lenge om, er det én som sier:

– Det var jo et barn som kom med to fisker og fem brød!

Alain lyser opp og smiler fornøyd:

– Helt riktig! Det var et barn som hadde ressursene som trengtes for å løse problemet!

Pastorene og lederne nikker ivrig når poenget går opp for dem: For at Jesus skulle kunne gjøre et under, måtte noen komme med ressursene som trengtes. Og disse ressursene var nistepakka med to fisker og fem brød som barnet kom med.

Mat til en hel familie

Men Alain er ikke ferdig med resonnementet sitt:

– Er ikke to fisker og fem brød altfor mye mat til et lite barn? spør Alain.

– Er det ikke sannsynlig at dette var maten som hele familien skulle ha?

– Det står ikke i teksten, men jeg tror det må ha vært slik: Det barnet gjorde, involverte hele familien.

Folk nikker. Det går opp for meg at menneskene på Cuba forstår denne bibelfortellingen bedre enn vi i Norge. For på Cuba får folk ofte bare ett skikkelig måltid om dagen. De vet godt hvordan det er å ha for lite mat å sette fram for familien.

«Jeg er sikker på at det ble igjen tolv kurver fordi disiplene skulle dele ut én hver!»

Alain Montano, generalsekretær i Bibelselskapet på Cuba - Én kurv til hver
Alain Montano viser fram innholdet i en av bibelkurvene.

Kurver med bibler

Alain Montano griper til slutt tak i tallet på kurver som underet resulterte i:

– Hvorfor var det akkurat tolv kurver som ble igjen? spør han.

– Fordi det var tolv disipler. Det var tolv kurver fordi disiplene skulle dele ut én hver. Nå skulle de fortsette å dele ut til alle som trengte det!

Det nye prosjektet til Bibelselskapet på Cuba handler ikke om kurver med mat, men om kurver med bibler som gis til familier. Kontakten med familiene begynner ofte med at barnet begynner å gå i en kirke, men akkurat som i bibelfortellingen blir hele familien involvert.

Når menigheten får kontakt med en ny familie, har de nå muligheten til å gi dem en hel bokpakke som starthjelp, med bibler for voksne, barn og ungdom. Denne nistepakka gjør at hele familien blir knyttet til kirken og får hjelp til å vokse i troen.