Historikeren Lukas – Dag 2

Lukas kalles ofte for historikeren blant forfatterne i Bibelen. Han legger stor vekt på at det han skriver, virkelig har skjedd. Mange av tekstene handler om at Jesus ble sett og hørt av mange. Denne leseplanen tar fram noen av disse tekstene.

Headerbilde som sier "Historikeren Lukas"

Jødene var vant til bøker

Både Jesus og de som fulgte ham, var jøder. De hadde vokst opp i en sterk skriftlig kultur. Det jødiske folket hadde både skrevet og lest bøker i mange hundre år før Jesus ble født.

Disse bøkene står i den første delen av Bibelen, som vi kaller Det gamle testamentet. Jødene leste disse bøkene i synagogen, huset hvor de holdt gudstjenestene sine. Bøkene var formet som skriftruller.

Jødene var vant til å skrive ned det de lærte om Gud, i bøker. De så på bøkene som hellige. Det vil si at de så på dem som inspirert av Gud, og helt forskjellige fra alle andre slags bøker.

Jesus vokste opp med dette sterke forholdet til bøker. Han hadde lært å lese fra bøkene i synagogen, som teksten i dag viser.

Også de som fulgte Jesus, skrev bøker om det de opplevde med Jesus. Disse bøkene er samlet i den andre delen av Bibelen, som vi kaller Det nye testamentet.

Denne bakgrunnen i en sterk skriftlig kultur er viktig for å forstå hva slags bøker evangeliene er. Forfatterne var trolig nøye da de skrev ned historien om Jesus, siden de selv var vokst opp med respekten for hellige bøker.

Jesus i synagogen i Nasaret

Lukas 4,16-22

Les i nettbibelen.

16Han kom også til Nasaret, hvor han var vokst opp, og på sabbaten gikk han inn i synagogen, slik han pleide. Da han reiste seg for å lese, 17rakte de ham profeten Jesajas bok. Han åpnet bokrullen og fant stedet der det står skrevet: 18Herrens Ånd er over meg, for han har salvet meg til å forkynne et godt budskap for fattige. Han har sendt meg for å rope ut at fanger skal få frihet og blinde få synet igjen, for å sette undertrykte fri 19og rope ut et nådens år fra Herren. 20Så rullet han bokrullen sammen, rakte den til synagogetjeneren og satte seg. Alle i synagogen stirret spent på ham. 21Han begynte da med å si: «I dag er dette skriftordet blitt oppfylt mens dere hørte på.» 22Alle roste ham og undret seg over nådeordene som kom fra hans munn. «Er ikke dette Josefs sønn?» spurte de.

Spørsmål:

1. Hvordan foregikk lesningene fra skriftene på Jesu tid ifølge teksten?

2. Hvordan reagerte de som hørte Jesus lese ifølge teksten?

3. Hva synes du selv er viktig for at en tekstlesning skal være god?