Matt 5,13-16

Bergprekenen er Jesu store tale om hvordan livet som etterfølger av ham ser ut. Denne prekenen er en av de mest sentrale tekstene i den kristne kirke og var helt essensiell for de første kristne.

Header

Hva er forskjellen på ekte fromhet og utstillingsfromhet?

Salt gjør flere gode ting:
forsterker smaken og konserverer, hindrer forråtnelse. Dessuten: salt fra Dødehavet ble brukt som gjødsel i jorden. Det økte bondens avling. – Tre gode virkninger. Slik vil Jesu lærlinger virke i verden, dersom de lever etter hans undervisning.

De vil fungere som lys. Hvordan? La deres gode gjerninger skinne som lys for menneskene, sier Jesus. Når du gjengjelder ondt med godt, når du elsker, altså gjør godt mot, dine fiender – da er det noe som ingen unngår å legge merke til. For det er uvanlig. Ufortjent godhet kan smelte tonnevis av hjerte-is. Det kan skape fred mellom fiender, det kan varme der kulde rår. Ekte gode gjerninger stråler og varmer av seg selv.

Fromhetsøvelser for å bli sett og beundret virker bare frastøtende. Jesus sa en gang: «Alle sine gjerninger gjør de for at folk skal se det. De gjør bønneremmene brede og minneduskene store» (Matt 23,5). Senere i Bergprekenen sier han «Hyklerne liker å stå i synagogene og på gatehjørnene for å be for å vise seg for folk» (Matt 6,5).

Her, tenker jeg, er det mye stoff for selvprøving.

Dere er jordens salt!

Matteus 5,13-16

Les i nettbibelen.

13Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da bli gjort til salt igjen? Det duger ikke lenger til noe, men kastes ut og tråkkes ned av menneskene. 14Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. 15Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. 16Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!